
10 puntenplan voor grootschalige energieopslag

In een 10 puntenplan leggen Energy Storage NL, FME en NLingenieurs een gezamenlijke visie over de toekomst van grootschalige energieopslag uit.
Nederland lijkt volgens Energy Storage NL uitstekend gepositioneerd om met innovatieve technologie en infrastructuur grootschalige seizoensopslag te helpen realiseren. Daarmee kan Nederland een substantiële bijdrage leveren aan de leveringszekerheid, hier én in andere Europese energiemarkten.
Maar er is versnelling nodig. Zowel om de eigen energievoorziening op termijn veilig te stellen als om de Nederlandse economie optimaal van deze kans te laten profiteren. De doorlooptijd van dit type projecten is immers lang en het aandeel duurzame energie stijgt de komende jaren snel.
Alleen als bedrijfsleven, kennisinstituten, netbeheerders en overheid erin slagen snel sleutelprojecten te realiseren, kan Nederland de beoogde rol als energie- en innovatiehub van de toekomst waarmaken en de opgedane kennis en ervaring exporteren.
10 puntenplan
De visie van FME, Energy Storage NL en NLingenieurs bevat een 10-puntenplan waarin acties worden beschreven die langdurige energieopslag mogelijk kan maken.
Zo moet belemmerende wet- en regelgeving worden weggenomen, meer inzicht worden gecreëerd door een integrale kosten-batenanalyse waardoor de investeringsbereidheid toeneemt en moet er snel gestart worden met ontwikkeltrajecten. De 10 punten zijn:
- Begin met projectontwikkeling voordat het te laat is
- Focus het innovatiebeleid op grootschalige opslag
- Zorg voor een integrale kosten-batenanalyse
- Spreek af hoe we omgaan met een ‘Dunkelflaute’
het samenvallen van ‘Dunkelheit’ (duisternis) en ‘Windflaute’ (windstilte) - Stimuleer investeringsbereidheid
- Voorkom afschakeling van duurzame energiebronnen
- Ontwikkel hybride businessmodellen
- Neem beperkende wet- en regelgeving weg
- Ondersteun naast demonstratieprojecten ook de eerste opschalingsfase
- Organiseer maatschappelijk draagvlak
Industrie en kennissector geven daarmee aan welke stappen in hun ogen nodig nodig zijn om tijdig voldoende grootschalige opslag te realiseren en zo betrouwbare levering van duurzame energie mogelijk te maken.
Meest gelezen
- -Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie
- -Uitkomsten van de klimaattafels in het Klimaatakkoord
- -Overzicht Nederlandse Windparken
Categorieën
- -Energiebewustzijn verhogen, meer flex
- -Energie neutraal bouwen
- -Landelijk energiebeleid
- -Energie opslag
- -Factsheets
- -Subsidie
- -Transport en Mobiliteit
- -Van de netbeheerders
- -Van de redactie
- -Wet- en Regelgeving
Alle blogs
Recente reacties
- -Wij hebben ook geen update mogen ontvangen Douwe.
- -Geen waterstof! Stip daar gewoon mee. Electrciteit opwek kan prima in Europa. Hierin opslaan en klaar. Mijn dak wekt genoeg op voor E nu. Windmolen er bij voor een grote wijk en klaar. Geen verli8aan omzetting naar waterstof. 50% is véél te veel.
- -Volgens Michael Shellensberger zou Duitsland tot nu toe al € 580 miljard in zon en wind geïnvesteerd hebben. Ik probeer dit te verifiëren, maar kan tot nu toe geen officiële cijfers over de investeringen van Duitsland en andere landen vinden, bijvoorbeeld een EU overzicht. Misschien kunt u mij wijzer maken. Ik wil op mijn website namelijk graag een aantal bijdragen over de energietransitie plaatsen en publiceer ook regelmatig in landelijke media.
- -Kom op zeg Thierry. Hou je eigen achterban voor de gek.
- -Is het een idee om oude bunkers geschikt te maken voor een opslag unit met basalt.