
100 miljoen voor energiebesparing

Vanaf 15 september kunnen eigenaar-bewoners en VvE’s aanspraak maken op subsidie voor energiebesparende maatregelen. De eerste periode loopt tot 1 maart 2017.
100 miljoen subsidie
In het kader van het Belastingplan 2016 is besloten tot een extra impuls van 100 miljoen euro om eigenaren-bewoners te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen, aanvullend op de middelen die het kabinet beschikbaar heeft gesteld voor het NEF.
70 miljoen euro bestaande koopwoningen
70 miljoen euro wordt ingezet als subsidie voor individuele eigenaren-bewoners en VvEs ten behoeve omvangrijke energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen. Dit bedrag is inclusief de kosten van een voorlichtingscampagne en de uitvoering van de subsidieregeling.
Met de subsidie wordt tevens het geven van advies over energiebesparende maatregelen voor individuele eigenaren-bewoners en VvE’s gestimuleerd.
Combinaties van maatregelen
De inzet van de subsidie is in nauwe samenwerking met de VNG, de bouwsector, belangenorganisaties van eigenaren-bewoners en andere betrokken partijen uitgewerkt.
De middelen worden meerjarig ingezet voor pakketten en combinaties van maatregelen in bestaande woningen en niet voor enkelvoudige maatregelen.
Dit stimuleert innovatie en voorkomt dat subsidiegeld opgaat aan individuele maatregelen die mensen ook zonder subsidie al zouden nemen.
3 thema’s
- subsidie aan individuele eigenaren-bewoners voor aan de woning uit te voeren maatregelen, waarbij eventueel ook subsidie kan worden verstrekt voor energieadvies (voor individuele eigenaren-bewoners een maatwerkadvies) en een energieprestatiegarantie
- subsidie aan VvE’s voor energieadvies, een zogenaamd groen of duurzaam meerjarenonderhoudsplan (mjop) en procesbegeleiding
- subsidie aan VvE’s voor in het gebouw van de VvE uit te voeren maatregelen en eventueel een energieprestatiegarantie.
3 tranches
In totaal 20,5 miljoen is het subsidieplafond voor de onderscheiden sporen voor de periode vanaf de inwerkingtreding van de regeling tot 1 maart 2017 en zijn daarom relatief laag.
Het is de bedoeling om het resterende budget in twee volgende tranches beschikbaar te stellen door het vaststellen van nieuwe plafonds.
Link naar de publicatie in de staatscourant
Meest gelezen
- -Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie
- -Uitkomsten van de klimaattafels in het Klimaatakkoord
- -Overzicht Nederlandse Windparken
Categorieën
- -Energiebewustzijn verhogen, meer flex
- -Energie neutraal bouwen
- -Landelijk energiebeleid
- -Energie opslag
- -Factsheets
- -Subsidie
- -Transport en Mobiliteit
- -Van de netbeheerders
- -Van de redactie
- -Wet- en Regelgeving
Alle blogs
Recente reacties
- -Wij hebben ook geen update mogen ontvangen Douwe.
- -Geen waterstof! Stip daar gewoon mee. Electrciteit opwek kan prima in Europa. Hierin opslaan en klaar. Mijn dak wekt genoeg op voor E nu. Windmolen er bij voor een grote wijk en klaar. Geen verli8aan omzetting naar waterstof. 50% is véél te veel.
- -Volgens Michael Shellensberger zou Duitsland tot nu toe al € 580 miljard in zon en wind geïnvesteerd hebben. Ik probeer dit te verifiëren, maar kan tot nu toe geen officiële cijfers over de investeringen van Duitsland en andere landen vinden, bijvoorbeeld een EU overzicht. Misschien kunt u mij wijzer maken. Ik wil op mijn website namelijk graag een aantal bijdragen over de energietransitie plaatsen en publiceer ook regelmatig in landelijke media.
- -Kom op zeg Thierry. Hou je eigen achterban voor de gek.
- -Is het een idee om oude bunkers geschikt te maken voor een opslag unit met basalt.