Eerste Windpark met energieopslag

1e Nederlandse windpark met energieopslag

Eerste Windpark met energieopslag
Het energieopslagsysteem kan in off-grid toepassingen worden gebruikt, vaak in combinatie met zon- of windenergie, maar ook voor on-grid toepassingen zoals load balancing, energiehandel en frequentieregeling.

Windpark Giessenwind is het eerste project van Nederland dat windenergie en energieopslag combineert. Alfen B.V. en C-Wind (een consortium van Scholt Energy Services en Giessenwind) realiseren deze primeur uit windmolens bij Giessenburg. Het systeem is in mei 2017 opgeleverd.

Windpark Giessenwind

Giessenwind is met drie turbines van 108 meter een van de hoogste windparken in Nederland. De turbines voorzien gezamenlijk ongeveer 5.000 huishoudens van energie. Omdat stroomopwekking uit groene bronnen zoals wind fluctueert, moet het elektriciteitsnet die schommelingen opvangen.

Wim Meerkerk, eigenaar van windpark Giessenwind:

‘Batterijopslagsystemen zijn noodzakelijk om onze ambities met duurzame energie op het Nederlandse elektriciteitsnet in te passen.’

Totaaloplossing

Alfen, aanbieder van producten en diensten op het elektriciteitsnet, heeft voor dit project een totaaloplossing geleverd, waaronder het energieopslagsysteem van circa 1 MWh, een transformatorstation en de netaansluiting.

Andreas Plenk, verantwoordelijk voor de verkoop van energieopslagsystemen bij Alfen:

‘Op dit moment zijn wij bezig met diverse projecten waarbij ons energieopslagsysteem, genaamd TheBattery, direct aan duurzame energieproductie wordt gekoppeld.

TheBattery balanceert vraag en aanbod in energie en helpt zo forse infrastructurele investeringen in het elektriciteitsnet te voorkomen. Zo wordt het net minder belast en kan de opgewekte energie op de meest winstgevende momenten worden verkocht.’

Gebruik voor energiehandel

Scholt Energy Services – actief op de zakelijke energiemarkt in Nederland, België en Duitsland – zal het opslagsysteem in eerste instantie gebruiken voor de handel in energie.

Sander Drissen, Business Development Manager bij Scholt Energy Services:

‘Deze opstelling biedt een duurzame basis voor de toekomst en kan waar nodig eenvoudig worden uitgebreid. Ook kijken wij naar andere locaties en toepassingen zoals lokale net stabiliteit’.

In 2013 is in Giessenburg, in de Alblasserwaard, langs de A15, het Windpark Giessenburg gebouwd door Giessenwind BV.

Het Alfen energieopslagsysteem kan in off-grid toepassingen worden gebruikt, vaak in combinatie met zon- of windenergie, maar ook voor on-grid toepassingen zoals load balancing, energiehandel en frequentieregeling.

Bron: Alfen BV

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties