Belemmeringen Energieopslag in NL

2016 jaar van de Energieopslag?

Energieopslag voor meer balans op het net en betere prijzen voor particulieren. De nieuwste technologie:
E.ON claimt de grootste energieopslag van Europa met de modulaire batterij M5BAT

Wordt 2016 het jaar van de energieopslag? De sterren staan gunstig. Zowel zonnecellen als batterijen worden steeds goedkoper.

De ideale combinatie als we de CO2-uitstoot willen reduceren. Maar er is meer:

10 grote PV-opslagbedrijven in Europa

Tot 2016 was er weinig aandacht voor grootschalige opslag van zonenergie. De meeste grote batterijsystemen zijn losstaande projecten of werken samen met windparken. Maar dat is aan het veranderen.

PV-ontwikkelaars zijn zich er steeds meer van bewust dat ze de waarde van hun projecten verhogen door opslagcapaciteit toe te voegen.

Een paar jaar geleden waren er geen grote PV-opslagbedrijven in Europa. In januari 2016 zijn er minstens 10. Die groei lijkt zich voort te zetten.

  • Omdat de kosten van batterijen afnemen
  • En om de balans op het Net te verbeteren

Energie in de cloud

Relatief nieuw is de energie-cloud ook wel ‘virtuele elektriciteitscentrale’ genoemd. Energieopwekkers zijn via de cloud met elkaar verbonden. Dit cloud platform heeft 2 voordelen:

  1. de waarde van groene energie verbetert
  2. particulieren kunnen hun energie verkopen aan andere energieproducenten

Een hogere prijs voor je zonenergie

Particulieren met zonnepanelen zien op dit cloud ‘demand’ platform de prijsschommelingen gedurende dag die optreden door energiepiekmomenten en kunnen hun energie-output aanpassen aan de vraag van energiebedrijven.

Doordat de energie op afroep beschikbaar is, wordt de waarde van zonne-energie aanzienlijk verbeterd. Energie-opslag zorgt voor een grotere mate van controle en eigenaren kunnen effectiever handelen op de energiemarkten en geld verdienen.

Een van de pioniers is het Duitse bedrijf Lichtblick.  First Solar (USA) is de USA trendsetter. Zij passen de energie-output van PV installaties aan, aan de vraag van energiebedrijven.

Particulieren leveren direct aan energieproducenten

Via de energie cloud kunnen particulieren hun eigen opgewekte energie rechtstreeks aanbieden aan klanten die wellicht zelf ook energieproducenten zijn.

Lichtblick en andere Duitse bedrijven staan aan de wieg van dit energiemodel.

Sinds kort gebruikt Sonnenbatterie, het grootste Duitse bedrijf in energieopslag, dit model als een manier om buiten elektriciteitsbedrijven om lokale energie te leveren.

Energiebedrijven investeren in opslag

Steeds meer energiebedrijven zoeken manieren om hun groene energie op te slaan.

Onlangs zette E.ON, het een na grootste elektriciteitsbedrijf in Duitsland, een belangrijke stap door te gaan investeren in het bedrijf Greensmith, dat software ontwikkelt voor de opslag van energie.

Integrale energieopslag

PV-installaties met hybride opslag is de toekomst als we controle willen houden over pieken en dalen in de elektriciteitsvraag.

  • Braderup (Duitsland) doet dit voor windenergie-installaties; zonne-energie is de logische volgende stap in 2016.
  • IHS technology  denkt dat de opslag van energie, met alle hybride PV- en opslaginstallaties, kan groeien van iets meer dan 200 MW in 2014 naar 3,5 GW in 2018.

De toename van hybride en elektrische voertuigen speelt een steeds belangrijkere rol in netbalancering.

Conclusie

De opkomst van energieopslag is niet alleen afhankelijk van de technische ontwikkeling van batterijen, maar gaat hand in hand met nieuwe business modellen, een gedecentraliseerd aanbod en meer commercialisering in alle marktsegmenten.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties