3D weergave ondergrondse kabels en leidingen

3D weergave ondergrondse kabels en leidingen

3D weergave ondergrondse kabels en leidingen
De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor dit net dat bestaat uit 310.000 kilometer elektriciteitskabels en ruim 135.000 kilometer gasbuizen.

Vanaf donderdag 13 april zijn in drie Nederlandse steden 3D straattekeningen te zien van de kabels en leidingen die onder de grond liggen. De tekeningen van zo’n 40 mlaten zien wat zich afspeelt onder onze voeten. De straattekeningen zijn gemaakt door Remko van Schaik en Ruben Poncia.

3D view

D geeft een goed beeld over ons Nederlandse net. De Netbeheerders vinden het belangrijk om hier een beeld van te geven, ook omdat het net verandert met de toename van warmtenetten en de toegenomen input van groene energie.

De netbeheerders zijn verantwoordelijk voor dit net dat bestaat uit 310.000 kilometer elektriciteitskabels en ruim 135.000 kilometer gasbuizen.

Locaties

Om mensen stil te laten staan bij deze wereld onder de grond zijn er vanaf donderdag 13 april twee weken lang 3D-tekeningen te zien op  deze locaties:

  • het Schouwburgplein in Rotterdam
  • bij het Centraal Station in Nijmegen
  • op de Koornmarkt in Almelo

Een toekomstbestendig energienet

Nederland heeft één van de meest betrouwbare energienetten ter wereld. De netbeheerders werken er hard aan om dat energienet zo betrouwbaar te houden. De wereld verandert immers constant. Zo gebruiken we meer energie en elektrische apparaten dan ooit. En die energie wordt ook steeds vaker door onszelf opgewekt, bijvoorbeeld via zonnepanelen.

Slimme meters

Eén van de maatregelen om het net toekomstbestendig te maken is de vervanging van alle huidige energiemeters door nieuwe, slimme meters.

  • met deze meters kan de druk op het energienet beter gemonitord worden
  • en kan bijvoorbeeld zon- en windenergie worden terug geleverd aan het net

Door de plaatsing van deze nieuwe meters komen de regionale netbeheerders in de komende jaren meer bij mensen thuis. Toch weten maar weinig Nederlanders wie hun netbeheerder is en wat die netbeheerder doet.

Dat is niet zo gek, want door de betrouwbaarheid van het net zijn de netbeheerders maar weinig zichtbaar, net als het energienet zelf. Omdat het zo vanzelfsprekend is, staan we er meestal niet bij stil hoe energie bij ons thuis komt en wat er onder onze voeten gebeurt.

Ons Energienet

Om mensen beter bekend te maken met wie er over de vloer komt en waarom, zijn de zeven regionale netbeheerders het initiatief Ons Energienet gestart. De 3D-tekeningen in Rotterdam, Nijmegen en Almelo zijn hier onderdeel van. Met Ons Energienet stellen de netbeheerders zich voor aan het Nederlands publiek en vertellen zij meer verhalen over ons energienet, hun werk aan het net en over de slimme meter.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties