All Electric Huizen

All Electric Huizen

All Electric Huizen
De traditionele HR-ketel kan simpel vervangen worden in een all-electric huis. Bijvoorbeeld door infrarode zonnepanelen.
Voordelen:
voordelig en het is net zo’n comfortabele warmte als de warmte van de zon

All Electric huizen zijn de toekomst. Stedin haalde hiermee zelfs het NOS journaal. De boodschap:

Neem afscheid van je gasfornuis en gasgestookte cv-installatie. Het all electric huis gekoppeld aan groene stroom is de nieuwe stip aan de horizon.

All electric wijken

In nieuwe wijken worden de huizen al langer all electric opgeleverd. Geen gasfornuizen meer. Logisch want we moeten overschakelen naar elektriciteit omdat het gas op raakt en elektriciteit uit groene energiebronnen komt.

All electric en dan bij voorkeur op groene stroom. Dat is de toekomst. Nul-op-de-meter woningen bewijzen dat all electric geen toekomstmuziek meer is. Sterker nog. In het buitenland is het heel normaal dat huizen alleen een elektrische aansluiting hebben.

Elektrisch koken is al lang geen probleem meer. De keramische en inductiekookplaten geven misschien nog wel meer comfort dan de traditionele gasplaten.  Maar hoe zit het met onze verwarmingssysteem?

Huisverwarmingsystemen

Welke systemen zijn te gebruiken als alternatief voor je gasgestookte HR-ketel?

 • Warmtepompboiler
  Een warmtepompboiler gebruikt elektriciteit om warmte te onttrekken aan de lucht in je woning. Het systeem onttrekt dus warmte uit lucht in je ventilatiesysteem en geeft dit af aan een met koelvloeistof gevulde warmtewisselaar.
  De vloeistof verdampt waarna het door een compressor wordt samengedrukt om een hogere temperatuur te krijgen.
  Het verwarmde gas gaat vervolgens naar een tweede warmtewisselaar condensator), in het boilervat.
  Hier wordt de warmte afgegeven aan het water in het vat. Een expansieventiel zorgt dat de druk en de temperatuur van de koelvloeistof daalt, waarna de cyclus zich herhaalt.

  Een warmtepompboiler kan ook gebruik maken van andere warmtebronnen zoals de retourleiding van de vloerverwarming.

 • Warmte uit de grond
  Rondom het huis kan ook gebruik gemaakt worden van warmte uit de grond. In de grond is de temperatuur vanaf een diepte van 1,5 meter bijvoorbeeld het hele jaar meer dan 0°C
  Wanneer een warmtepomp haar warmte uit de grond haalt spreken we over een geothermische warmtepomp. Er zijn hiervoor twee systemen die worden toegepast. De warmtewisselaar die horizontaal in de grond van de tuin wordt geplaatst en de warmtewisselaar die verticaal in diepere grondlagen wordt aangebracht.
 • Horizontale warmtepomp
  De zon warmt de aarde op en deze energie kan worden teruggewonnen door een leidingnet die ongeveer 70 centimeter onder de grond wordt aangebracht.
 • Verticale warmtepomp
  Het is ook mogelijk om de leidingen verticaal in de grond te plaatsen tot een diepte van 50 tot 150 meter. De temperatuur van de aarde is op die diepte hoger. Deze warmte is afkomstig van zonnestraling, grondwater uit oppervlaktewater en door verwarming vanuit de aardkern. Een verticale pomp is ideaal als woonhuizen onvoldoende ruimte hebben voor een horizontale plaatsing van het buizensysteem.
 • Warmte uit water
  Het is ook mogelijk om de warmte uit het grondwater, een vijver of een rivier te benutten. Deze techniek kan interessant zijn omdat deze bronnen over het algemeen een vrij stabiele temperatuur kunnen leveren wat ten goede komt aan het rendement.
 • Infrarode warmtepanelen
  Een huis verwarmen kan ook met warmtepanelen op basis van infrarood. Anders dan traditionele radiotoren, leveren infrarood warmtepanelen direct een behaaglijke stralingswarmte, als je ze aan zet.
  De warmtepanelen zorgen voor comfort en zijn tegelijkertijd energiezuinig. Dat komt doordat je niet eerst de lucht in de ruimte hoeft te verwarmen om het lekker warm te hebben, zoals bij reguliere radiatoren. En omdat het systeem elektrisch is, kun je het koppelen aan groene stroom.
 • Pelletkachels
  Een pelletketel kan de plaats innemen van de cv-ketel en vergt dus weinig aanpassingen aan bestaande centrale verwarmingssystemen. Pellet-kachels en pellet-ketels kunnen vaak ook warm tapwater leveren en sommige modellen kunnen zelfs elektriciteit opwekken, net als de HRe-ketel.

Zelf energie opwekken en verbruiken. Dat is de toekomst

Welke keuze je maakt. We moeten van het gas af. De meest ideale situatie is dat een consument zelf zijn energie opwekt en zelf weer verbruikt. Alleen het overschot lever je dan terug aan het net.

Het kan ook anders: Namelijk dat je groene stroom van je buurman koopt of panelen op een zonnedak van een supermarkt in de buurt. Het voelt zo goed als je zelfvoorzienend wordt. Maar dat is niet alles: door je CO2 footprint te verkleinen zorg je ervoor dat je de wereld net een stukje beter achterlaat voor je kinderen en kleinkinderen.

Meer informatie over all electric wijken

 1. Goese Proeftuin: Nieuwbouw met warmtenet
  een woonwijk met een ‘district heating’ systeem
 2. Gorinchem: Nieuwbouw ‘all electric’
  een ‘all-electric’ woonwijk

 

  Als huisverwarming wordt niet de veel gebruikte lucht/water warmtepomp benoemd. Deze kan zowel voorzien in laag temperatuur verwarming als ook warm tap water waarbij de benodigde energie uit de buitenlucht wordt ontrokken.

  Wat ontbreekt zijn de opties voor elektrische vloerverwarming en doorstroom ververwarmers.

  Warmtepompen zijn duur in aanschaf, vergen veel ruimte (incl radiatoren), moeten onderhouden worden en na 15 a 20 jaar worden vervangen. Elektrische vloerverwarming kost nog niet de helft in aanschaf, is intens comfortabel en per kamer in te stellen doordat iedere kamer een eigen thermostaat heeft. Voor voorbeelden zie: https://www.speedheat.nl/ of https://www.elektrische-vloerverwarming.nl/vloerverwarming-folie-set-inclusief-touch-screen.html

  Voor warm water ga je over naar efficiënte doorstroomverwarmers (bijv. https://www.thuisbaas.nl/instant-heaters/) en koken doe je op inductie.

  Wij zijn met een jaren ’50 huis door middel van bovenstaande producten geheel van het gas af, en van alle radiatoren, ketels etc. af, en willen nooit meer wat anders! Onze stroom komt (uiteraard) van een Nederlandse groene stroom leverancier.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties