Restwarmte Amercentrale

AmerCentrale BioCentrale?

Restwarmte Amercentrale
De Amercentrale in Geertruidenberg levert restwarmte via het Amernet aan huishoudens én bedrijven in Breda, Tilburg, Oosterhout en Made

De Amercentrale in Raamsdonksveer wil vanaf september steeds meer op biobrandstof gaan draaien. RWE, eigenaar van de Amercentrale, wil in september al 30% steenkool vervangen door zaagsel en dit percentage uitbreiden naar 50% aan het einde van 2017.

Drie van de zes molens die tot dusver steenkool tot gruis vermalen om te kunnen stoken, zijn al omgebouwd om houtpellets te kunnen malen.

Amercentrale

De Amercentrale is een oude kolencentrale van 1952 die of omgebouwd moet worden of helemaal gesloten moet worden. Maar dan heeft Brabant een probleem want tienduizenden woningen zijn aangesloten op het warmtenet van de Amercentrale. En ondanks dat men al jaren nadenkt over een andere bron van warmte voor de woningen in onder andere Breda en TIlburg, is er tot dusver geen passende oplossing gevonden.

Milieuorganisaties maken bezwaar

De milieuorganisaties Greenpeace, Natuur & Milieu, Milieudefensie en het Wereld Natuurfonds maken bezwaar tegen het verbranden van zaagsel. De milieuorganisaties zijn van mening dat RWE zich niet aan een belangrijke voorwaarde voor het bijstoken van hout houdt.

In het Energieakkoord is afgesproken dat alleen hout met een FSC-keurmerk mag worden verstookt.

Zaagsel is niet benoemd in het Energieakkoord waardoor de milieuorganisaties vinden dat RWE de FSC-eis omzeilt.

Kort geding

Energiemaatschappijen en milieuorganisaties ruziën hier al geruime tijd over met als gevolg dat de rechter nu uitspraak moet doen.

Greenpeace: “We willen dat de rechter in een kort geding alle voorberidingen van RWE om te beginnen met de bijstook staakt. Daarna moet de rechter in een bodemprocedure bepalen hoe we de regels over certificering moeten uitleggen.”

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties