StroomNet Groningen overbelast

Amsterdam promoot PV

Amsterdam promoot PV
Nu heeft Amsterdam 7.500 huishoudens met PV. Het college streeft een stijging van dit aantal na van 80.000 in 2020 en 450.000 in 2040.

Amsterdam wil het aantal zonnepanelen in de stad flink vergroten. De gemeente promoot het Duurzaamheidsfonds. Bij dit fonds kunnen Amsterdammers een goedkope lening afsluiten voor zonnepanelen. 

Amsterdam wil dat in 2020 80.000 huishoudens zonenergie opwekken. Het duurzaamheidsfonds:

  • Heeft 49,5 miljoen euro beschikbaar
  • Tegen 2 procent rente
  • Met een looptijd van 15 jaar

Amsterdam

Het Amsterdamse college wil actief burgers aansporen om zonnepanelen te gaan plaatsen. In de stad zou zo’n 800 hectare dakoppervlak geschikt zijn voor zonenergie. 800 hectare zijn 1.200 voetbalvelden, of 450.000 woningen.

Nu heeft Amsterdam 7.500 huishoudens met PV. Het college streeft een stijging van dit aantal na van 80.000 in 2020 en 450.000 in 2040.

Het dak van de buren

Huishoudens die zelf geen geschikt of eigen dak hebben, kunnen zonnepanelen kopen van buurtdakprojecten.

De gemeente werkt inmiddels samen met ‘de Zoncoalitie’. Dit is een open initiatief van Amsterdamse zoncoöperaties, zonenergie aanbieders, installateurs en netwerkbedrijf Alliander.

Eigenaren van grote daken, zoals grote zorginstellingen, bouwmarkten en andere bedrijven, worden benaderd om hun daken te voorzien van zonnepanelen voor eigen gebruik of om ter beschikking te stellen aan Amsterdammers zonder geschikt dak. Ook de gemeente gaat zijn eigen daken inbrengen.

Amsterdamse zonaanbieders

Eigenaren van grote daken (vanaf  1.000 m2) worden benaderd over de kansen om hun dakoppervlak veilig en rendabel met zonnepanelen te beleggen.

De Amsterdamse zonaanbieders kunnen buurtdakprojecten met bedrijven perfect begeleiden. Dat scheelt de ondernemer tijd, kennis en administratieve rompslomp.

Daarnaast zijn er initiatieven zoals de Powerpeers energiemarktplaats van Vattenfall en de ZonneHub die consumenten en bedrijven volledig ontzorgen.

Energiebelasting

De nieuwe ‘Postcoderoosregeling’ zorgt ervoor dat het voor consumenten aantrekkelijker is om deel te nemen aan een zonnepark of – zoals hierboven – het zonnedak. Deelnemers van lokale initiatieven hoeven immers geen energiebelasting meer te betalen over de ‘zelf opgewekte’ groene stroom.

Grote vrije daken

Amsterdamse bedrijven die belangstelling hebben om hun dak beschikbaar te stellen zijn: Villa ArenA, UvA, AMC, BovenIJ ziekenhuis, Bleckmann, Louwmangroup, Marktkwartier en VCK Logistics.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties