ArcelorMittal

ArcelorMittal maakt bio-ethanol van CO2

ArcelorMittal
Het CO2 recyclingproces moet ArcelorMittal Gent in staat stellen jaarlijks 60 miljoen liter biobrandstof te produceren en zijn koolstofuitstoot terug te dringen.

ArcelorMittal, een grote staalfabriek in Gent,  wil CO2 afvangen en omzetten in bio-ethanol. Binnen twee jaar zou de nieuwe installatie al moeten kunnen draaien. 

CO2 opvang

Een consortium waarin ArcelorMittal een leidende positie heeft, deed in 2016 een onderzoeksvoorstel aan de EU om de CO2-uitstoot uit de fabriek, af te vangen en te vergisten tot biobrandstof. De bio-ethanol genaamd Steelanol, zou 87% minder CO2 uitstoten vergeleken met benzine.

De EU honoreert het onderzoeksvoorstel en presenteert het als een stap op weg naar de ‘staalfabriek van de toekomst met nul-uitstoot.’

Door middel van een fermentatieproces met behulp van microben, wordt de CO2 omgezet in bio-ethanol. Dat innovatief proces moet ArcelorMittal Gent in staat stellen jaarlijks 60 miljoen liter biobrandstof te produceren en zijn koolstofuitstoot terug te dringen.

Animatie

Klik op onderstaande afbeelding om een beeld te krijgen van het proces.

 

ArcelorMittal
Klik op de afbeelding om een beeld te krijgen van het proces.

Meer concreet: twee ton minder CO2 voor iedere ton geproduceerde ethanol, dwars door het hele productieproces.

De investering die ArcelorMittal doet is zo’n 80 miljoen euro!

Bioreactor

De bioreactor moet vanaf 2019 jaarlijks 65.000 ton Steelanol gaan produceren schrijft de Correspondent. Hiermee wordt de CO2-footprint van de staalgigant 2 procent kleiner.

Als de eerste bioreactor succesvol is, wil de staalfabriek met meerdere bioreactors gaan werken met als doel om de uitstoot terug te brengen met 10 procent.

ArcelorMittal veelbelovend

Het Gentse Milieufront vindt het initiatief van ArcelorMittal veelbelovende. Vorig jaar nog tekende het Milieufront bezwaar aan tegen de milieuvergunning van de staalfabriek.

‘We vinden het in elk geval een interessant experiment en we hopen ook dat het succesvol is, zodat het verder uitgebreid kan worden.’

Meerdere toepassingen voor CO2

ArcelorMittal onderzoekt momenteel ook andere processen om de afgevangen CO2 te kunnen hergebruiken. Onder andere door CO2 te gebruiken om beton te harden zoals dat gebeurt in natuurlijke processen waarbij CO2 geabsorbeerd wordt in steen. Iceland is hier inmiddels succesvol in.

Zero emissions

De stip op de horizon voor de staalfabrikant is de ‘zero emission steel plant of the future’. 

De hoofddirectie wil alle koolstof die ze zelf produceren omzetten voor andere toepassingen.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties