Arena slaat energie op met autobatterijen

Arena slaat energie op met autobatterijen

Arena slaat energie op met autobatterijen
Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA: “We hebben het over een enorm voordeel in duurzaamheid. Binnenkort zullen we in staat zijn om opgewekte energie op te slaan van onze zonnepanelen en windmolens en het vervolgens in te zetten wanneer we het nodig hebben.

The Mobility House gaat voor het project bij de Amsterdam Arena lithium-ionbatterijen gebruiken om de groene energie van de 4.200 zonnepanelen op het dak op te slaan. Het gaat om gebruikte batterijen uit elektrische auto’s van de Nissan Leaf.

280 second live Nissan LEAF batterijen gaan vier Megawatt aan opslagcapaciteit leveren.

Amsterdam Arena

‘Smart Storage’ meldt dat bij de Amsterdam Arena in januari spreekwoordelijk de schop de grond gaat voor de realisatie van een grootschalig energieopslagsysteem.

‘Eén van de voor de hand liggende toepassingen is het opslaan van het overschot aan zonnestroom dat door de 4.200 zonnepanelen die op het dak liggen gecreëerd wordt op zonnige dagen’, stelt Marcus Fendt, managing director van het Duitse bedrijf The Mobility House dat de hoofdaannemer van het project is.

7.000 m2 PV

Zo’n 7.000 vierkante meter van het Arenadak is voorzien van zonnepanelen. Hiermee is de Amsterdam Arena een van de grootste zonnedaken van Nederland. 

Jaarlijks brengen de zonnepanelen zo’n 930.000 KWh aan groene energie. Dit is ongeveer 10% van het huidige elektriciteitsverbruik van Amsterdam Arena.

Nissan Leave batterijen

Op 30 november 2016 ondertekenden Nissan, Eaton en The Mobility House een 10 jarig samenwerkingsovereenkomst om Amsterdam ArenA van back-up stroom te voorzien met een tweede leven Nissan LEAF batterijen.

Een back-up opslagsysteem zorgt er ook voor dat er groene stroom geleverd kan worden aan de omliggende wijk.

Paul Willcox, voorzitter van Nissan in Europa, zei: “Nissan staat bekend om innovatie en kwaliteit, in het bijzonder in onze elektrische auto’s, en we zijn er trots op dat het gebruik van die expertise om de energie-systemen voor het beheer van de commerciële ruimten te transformeren.

“Niet alleen zal het xStorage back-up systeem Arena en de wijk van groene stroom voorzien. Het opslagsysteem helpt ook om stabiliteit op het Net te garanderen. Zeker op momenten van piekstroombelasting.

Henk Markerink, directeur van de Amsterdam ArenA:

“We hebben het over een enorm voordeel in duurzaamheid. Binnenkort zullen we in staat zijn om opgewekte energie op te slaan van onze zonnepanelen en windmolens en het vervolgens in te zetten wanneer we het nodig hebben. Amsterdam ArenA is het eerste stadion in de wereld dat niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen “.

xStorage Gebouwen Systeem

Het ‘xStorage Gebouwen systeem’ is ontwikkeld door Eaton. Eaton ontwikkelde opslagsystemen voor bedrijfsgebouwen en voor particuliere huizen (xStorage huis).

Financiering

Het energieopslagsysteem is mede mogelijk gemaakt met een lening van het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds (AKEF).

 

    Hallo, dit is Serge, afgestudeerd in duurzame ontwikkeling aan de UvA. Ik ben geinteresseerd in de technische details van uw opstelling (regelaar tussen panelen en accuset en omvormer van accu naar stopcontact). Is er een mogelijkheid hier meer over te weten te komen?

    Mvg, Serge Mooijman,
    BSc Futute Planet Studies, MSc Earth Science, MSc Biodiversity, MSc Water Quality

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties