Avantium pilotfabriek Delfzijl

Avantium pilotfabriek voor industriële suikers is gereed voor productie

Avantium pilotfabriek Delfzijl
Alle materialen die vandaag gemaakt worden uit olie, kun je ook maken uit suiker. Uit suikers kan bijvoorbeeld biobased mono-ethyleenglycol (MEG, een bestandsdeel van PET), worden gemaakt dat nu voor 99% uit fossiele brandstoffen afkomstig is.

De pilotfabriek voor industriële suikers van Avantium is in bedrijf. Met de nieuwe bioraffinaderij in Delfzijl is een investering gemoeid van circa € 100 mln. Consortiumpartners zijn Avantium, AkzoNobel, Chemport Europe, RWE en Staatsbosbeheer.  
In 2022-2023 moet de commerciële fabriek operationeel zijn.

De pilotfabriek dient als model om op meer plaatsen in de wereld vergelijkbare fabrieken op te zetten voor verschillende soorten lokaal beschikbare biomassa reststromen.

Tom van Aken, CEO van Avantium: “We willen deze technologie opschalen om in de wereld tot een nieuwe chemische industrie te komen”.

Zambezi tech transformeert tot Dawn tech

De fabriek in Delfzijl gaat de nieuwe Zambezi-technologie van Avantium testen.

  • In de pilotfabriek wordt non-food biomassa tot industriële suikers en lignine met een hoge zuiverheid verwerkt.
  • De industriële suikers worden in chemische- en fermentatieprocessen gebruikt om een breed scala aan duurzame producten te produceren.
  • De lignine is eigenlijk een bijproduct, maar kan worden gebruikt voor de opwekking van energie.

De Zambezi-technologie is inmiddels omgedoopt tot de Dawn-technologie, omdat volgens de deelnemende partijen een nieuw tijdperk aanbreekt voor de chemie- en energiesector die in 2050 CO2-neutraal moet zijn en onafhankelijk van fossiele brandstoffen.

Dawn is namelijk het Engelse woord voor dageraad, de periode van schemering direct voorgaand aan de zonsopkomst.

Suikers als bouwsteen voor de biobased economie

Wat de fabriek van Avantium onderscheidt, is dat er in Delfzijl grondstoffen worden gemaakt voor meer toepassingen dan alleen brandstof.

“Wij maken geen biobrandstoffen, maar suikers, de bouwsteen voor de ‘biobased economy’”, legde Van Aken uit.

Alle materialen die vandaag gemaakt worden uit olie, kun je ook maken uit suiker. Uit suikers kan bijvoorbeeld biobased mono-ethyleenglycol (MEG, een bestandsdeel van PET), worden gemaakt dat nu voor 99% uit fossiele brandstoffen afkomstig is.

2e pilotfabriek

Avantium opent volgend jaar een tweede proeffabriek voor de productie van bio-MEG.

De nieuwe fabriek gaat de Mekong-technologie van Avantium gebruiken om hernieuwbare suikers om te zetten in biogebaseerde MEG, een milieuvriendelijke plantaardige drop-in voor het maken van alledaagse gebruiksgoederen, zoals PET- en PEF-kunststoffen en polyestertextiel.

Tegenwoordig wordt meer dan 99% van MEG geproduceerd uit fossiele bronnen. De marktvraag naar dit product zal naar verwachting groeien van 28 miljoen naar 50 miljoen ton in de komende 20 jaar.

“Met ons nieuwe éénstapsproces kunnen we eindelijk voldoen aan de vraag naar verantwoorde productiemethoden”, zegt Tom van Aken, CEO van Avantium.

Voldoende Nederlands hout

De pilotfabriek in Delfzijl heeft zo’n € 10 mln gekost, waarvan € 1,8 mln werd ingelegd door de Provincie Groningen. Per dag kan er ruim twintig ton aan houtsnippers verwerkt worden tot glucose en lignine. Volgens Van Aken produceren de Nederlandse bossen hiervoor voldoende hout, dat nu zelfs voor een deel wordt verbrand.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties