Bedrijven moeten energie besparen

Bedrijven aan de beurt

Bedrijven moeten energie besparen
Eigenaren van oude kantoorgebouwen worden verplicht om die kantoren in 2020 te laten voldoen aan de eigen van energielabel C

Bedrijven moeten op hun energieverbruik gaan besparen. Dat vindt minister Kamp. Er komen voor het eerst maatregelen om afspraken over energieverbruik af te dwingen.

Met name energiebesparing  bij grote industrieën blijft nu achter. Maar ook huishoudens dreigen de doelen voor energiebesparing zonder wettelijke verplichting niet te halen. Dat zegt Ed Nijpels, voorzitter van de commissie die toeziet op het nakomen van afspraken uit het Energieakkoord.

Wettelijke verplichtingen voor bedrijven

Minister Kamp van EZ is bereid wettelijke verplichtingen door te voeren als de afgesproken doelen inderdaad niet worden gehaald, zegt hij in een reactie.

  • Negen petajoule energiebesparing moet de komende vier jaar worden bereikt bij de 111 grote, veelal internationale bedrijven, die veel energie verbruiken zoals de staalindustrie en chemiebedrijven
  • Volgens eerdere afspraken zouden alle 111 bedrijven daarvoor een eigen bijdrage leveren
  • Slechts twee hebben daarvan werk gemaakt en nog eens dertig hebben een voorstel gedaan

Als de sector voor oktober 2016 niet doet wat is afgesproken, overweegt de minister verplichte maatregelen voor alle bedrijven.

VNO/NCW is een van de 47 partijen in het Energieakkoord. Zij ondersteunen de aanpak.

Maar we gaan ervan uit dat de verplichting uiteindelijk niet nodig zal zijn en dat we er via maatwerk met alle 111 bedrijven uitkomen.

Oude kantoren

Eigenaren van oude kantoorgebouwen worden verplicht om die kantoren in 2020 te laten voldoen aan de eigen van energielabel C. Veel oudere kantoren hebben nu nog een label D tot en met G. Deze verplichting kan 4 tot 5 petajoule besparen.

Op basis daarvan verwachten alle partijen dat de energiebesparing door bedrijven daadwerkelijk worden gehaald.

De Tweede Kamer is op 17 mei 2016 geïnformeerd over de plannen.

Energiezuinige woningen en bedrijven

Een sterke daling van energieverbruik in bestaande woningen, fabrieken en kantoren, is een van de effectiefste methoden om het Nederlandse energieverbruik snel te beperken.

Tot nu toe was de gedachte dat dit moest lukken via verleiding, maar dat blijkt onvoldoende te helpen, zegt Nijpels.

Met verplichtingen wordt een psychologische barrière doorbroken.

Particulieren

Voor particulieren komen er geen verplichte maatregelen. Desondanks moeten woningen en MKB binnen vier jaar 20 petajoule energie minder verbruiken. Dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van 300.000 gemiddelde huishoudens.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties