Belemmeringen Energieopslag in NL

Belemmeringen Energieopslag in NL

Belemmeringen Energieopslag in NL
E.ON claimt de grootste energieopslag van Europa met de modulaire batterij M5BAT. Als we deze energie opslaan en tijdens piekmomenten gebruiken, helpt dat bij het terugdringen van CO2 omdat de centrales tijdens piekmomenten minder hoeven te werken.

Het ‘Nationaal Actieplan Energieopslag’ komt met de belangrijkste belemmeringen en doelen voor grootschalige energieopslag in Nederland.

Op 24 oktober wordt het Actieplan bekend gemaakt. 

Energieopslag: 3 grote belemmeringen

Wat is er aan de hand dat energieopslag in Nederland zo moeilijk van de grond komt? Hans van der Spek, een van de oprichters van platform Energy Storage NL kent de drempels. Volgens hem zijn de drie belangrijkste belemmeringen die grootschalige batterijopslag in de weg zitten:

  1. dubbele energiebelasting
  2. de salderingsregeling
  3. en de tariefsystematiek in het elektriciteitsnetwerk

Dubbele energiebelasting

Met dubbele energiebelasting krijgen energieopslagbedrijven te maken als ze moeten betalen voor zowel de opslag van energie als het gebruik ervan. Dit zorgt ervoor dat energieopslag minder aantrekkelijk is.

Salderingsregeling

Dit geldt ook voor de salderingsregeling, volgens Van der Spek een gratis batterij in het net. Dat kan de markt voor energieopslag verstoren.

Maar het afsluiten van zo’n batterij is ook geen oplossing, dat houdt bedrijven alleen maar tegen. Een goede middenweg is nodig volgens Van der Spek.

Tariefsystematiek anders

Van der Spek betoogt dat er veranderingen in de tariefsystematiek nodig zijn om maximale flexibiliteit te kunnen bieden.

Stilzetten van windmolens

Verder moet het stilzetten van windmolens  en andere hernieuwbare energieopwekkers (curtailment) worden voorkomen. In Duitsland zou 250 miljoen euro verloren zijn gegaan door curtailment. Pure verspilling. Als we deze energie opslaan en tijdens piekmomenten gebruiken, helpt dat bij het terugdringen van CO2 omdat de centrales tijdens piekmomenten minder hoeven te werken.

Van der Spek:

“Nederland is toe aan een nieuwe fase. Die van grootschalige energieopslag. We moeten denken aan een factor honderd tot duizend.

Behalve nieuwe financiële regels heeft Nederland volgens Van der Spek meer nodig.

  • Een nationale visie op grootschalige seizoensopslag
  • Kennis over de mogelijkheden die energieopslag biedt
    “Het is meer dan opslag van energie. De waarde komt ook uit de diensten die het kan leveren. Wordt die waarde niet herkend, dan is dat zowel in het nadeel van de industrie als de maatschappij.”

 

Link naar het Dossier Institutionele Belemmeringen

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties