Best, NOM appartementen

Best 48 nul-op-de-meter appartementen gerealiseerd in Best

Best, NOM appartementen
De 2 nieuwe appartementenblokken krijgen hun elektriciteit van zonenergie en de warmte van WKO’s.

In Best staan 2 appartementenblokken en hun bewoners te glimmen van trots.

Woonstichting ’Thuis’ en BAM Wonen hebben in het Brabantse Best 48 nieuwe nul-op-de-meter-appartementen ‘De Willem’ en ‘De Zwijger’ opgeleverd. 

Woonstichting ’thuis, NB Architecten en BAM Wonen ontwikkelden samen deze sociale NOM-huurwoningen. De gebouwen voorzien zichzelf in alle energie die nodig is.

Om voldoende energie op te wekken voor alle bewoners is gekozen voor:

  • zonnepanelen op het dak geplaatst
  • dunne film panelen tegen de speciaal hiervoor ontworpen gevels
  • alle appartementen hebben een individuele warmtepomp met bodemlussen, balansventilatie en een individuele omvormer

Best is NOM Proof

Alle 48 woningen worden gemonitord conform NOM-keur. De combinatie met de WKO installatie maakt dat de appartementen gasloos zijn en bijdragen aan de CO2 doelstellingen voor 2050.

Waterafvoer

De hemelwaterafvoeren zijn niet rechtstreeks op het riool gekoppeld, maar op een wadi aangesloten om het gemeenteriool te ontlasten bij flinke regenbuien.

Trots

Frans Fonteijn, directeur Zuid bij BAM Wonen, licht toe:

Het project alleen is niet uniek, maar vooral ook het proces en de samenwerking maakt dit project bijzonder. Drie duurzaamheidskoplopers die hun krachten bundelen, met een gemeenschappelijk doel. De appartementen die er nu staan daar zijn wij erg trots op. De Willem en de Zwijger zijn de ‘Tesla onder het wonen’. Dit vraagt om meer.

Huurders met een groen hart

De meeste huurders hebben een appartement gekregen via een standaard verhuurprocedure. Zeven bewoners zijn echter geselecteerd via een bijzondere toewijzingsprocedure. Zij zijn geselecteerd vanwege hun ‘groene’ hart.

Arjan Vogels is één van deze huurders en wil de andere bewoners ook enthousiasmeren:

Ik ben opgegroeid in het buitengebied en geniet graag van de natuur. Daarom vind ik het belangrijk om duurzaam met de natuur om te gaan. Het wonen in dit appartement past helemaal bij mij. Ik ben superblij met het appartement. Ik wil graag duurzaam leven en maak ook graag anderen hier enthousiast voor.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties