lok verplicht kantoren tot energie besparen

Blok verplicht kantoren tot energie besparen

lok verplicht kantoren tot energie besparen
Een eenvoudige oplossing om het energielabel van uw kantoorpand 1 of 2 stappen te laten stijgen, is een modern klimaatsysteem. Ten opzichte van een gasgestookte installatie stoot u minimaal 50% minder CO2 uit. In combinatie met zonne-energie, kunt u zelfs volledig klimaatneutraal uw kantoorpand verwarmen en koelen.

Minister Stef Blok verplicht kantoren tot maatregelen die energie besparen. Vanaf 2023 mogen kantoren met een D t/m G-label niet meer gebruikt worden.

Blok zet eigenaren van energieslurpende kantoren hiermee onder druk. Met de verplichting om ten minste naar Label C te renoveren, wil de minister een jaarlijkse energiebesparing van 8 PJ realiseren.  Ter indicatie: per jaar gebruikt heel Nederland 3.000 petajoule.

De investeringen om dit te realiseren worden geschat op EUR 860 miljoen en moeten binnen 3 tot 6,5 jaar terug kunnen worden verdiend, aldus Blok.

Blok zet extra handhaving in

De EU maakte bezwaar tegen de handhaving die Nederland toepaste om bedrijven en instellingen te controleren op hun energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar.

Blok heeft de EU toegezegd, scherper op de handhaving toe te zien. Hiervoor zijn twintig extra toezichthouders aangesteld. Zij helpen ook bij regionale projecten voor energiebesparing. Betere controle levert in 2023 ruim 16 petajoule besparing op.

Bedrijven en instellingen die veel energie gebruiken (meer dan 50.000 kWh of meer dan 25.000 m3 gas), zijn nu al verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen als de terugverdientijd onder de vijf jaar ligt.

Kleine kantoren

Er geldt een uitzondering voor kleine kantoren (minder dan honderd vierkante meter) en rijksmonumenten die als kantoorpand gebruikt worden.

Op dit moment heeft ongeveer 40 procent van de kantoren energielabel D of lager.

Om label C te halen moeten de meeste eigenaren relatief kleine investeringen doen, zoals de aanleg van zuinige verlichting. Maar het vaker zullen de maatregelen ingrijpender zijn. Er zullen isolatiemaatregelen getroffen moeten worden en er zullen investeringen nodig zijn in duurzame installatietechniek zoals zonne-energiesystemen en warmtepompen. 

De maatregel van minister Blok, maakt duidelijkheid dat het voorbij is met de vrijblijvendheid voor bedrijfsmatig gebruikte gebouwen. Eigenaren en gebruikers moeten nu écht aan de slag.”

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties