Borssele 2 'maar' 300 miljoen subsidie

Borssele 2 ‘maar’ 300 miljoen subsidie

Borssele 2 'maar' 300 miljoen subsidieHet tweede Windpark Borssele kost 300 miljoen subsidie in plaats van de door het kabinet geraamde kosten van 5 miljard. Dat scheelt enorm. Het windpark gaat stroom leveren voor zo’n 1 miljoen huishoudens.

5,45 cent

De aanbesteding van het Windpark is gegund aan het consortium van Shell, Eneco, baggeraar Van Oord en Mitsubishi dochter DGE. Zij nemen genoegen met 5,45 cent subsidie per kWh. Dat is veel minder dan aanvankelijk werd berekend.

Borssele 1

In juli viel de aanbesteding van het eerste windpark bij Borssele al veel goedkoper uit dan verwacht. Toen won het Deense Dong de aanbesteding voor 8,7 cent per kWh. Dat was 5,1 cent lager dan begroot. Minister Kamp veracht dat de parken na zeven of acht jaar zonder subsidie kunnen.

Minister Kamp op de site van de Rijksoverheid:

(…)

Economische kansen

Het kabinet is bezig met de realisatie van vijf windparken op zee die behoren tot de grootste ter wereld waarbij stapsgewijs grote kostenreducties worden bereikt. Dat is behalve goed voor de transitie naar duurzame energie, ook goed voor de energierekening van burgers en bedrijven en goed voor de Nederlandse economie. De bouw van de windparken geeft een flinke impuls aan de industrie.

‘Wij gaan ervan uit dat in 2020 in Nederland zo’n 10.000 mensen werk hebben door deze projecten. Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij vrijwel alle andere windenergieprojecten op zee in Europa.

Het kabinet heeft vorige week de Energieagenda gepresenteerd waarin de route is beschreven naar een CO2-arme energievoorziening. Met de resultaten van deze tenders wordt aangetoond dat de energietransitie economische kansen biedt’.

Deze nieuwe aanbesteding betreft het tweede van in totaal vijf grootste windparken die behoren tot de grootste ter wereld en in 2023 in bedrijf moeten zijn. Elk windpark heeft een capaciteit van 700 megawatt, dat is per park voldoende om een miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien. (/…)

De windparken Borssele worden gebouwd op 22 km voor de Zeeuwse kust.

Shell

Het Shell-consortium is erg blij met deze opdracht van Kamp. In juli verloren ze de aanbesteding van Dong. Nu is de buit binnen. Shell richt zich in toenemende mate op groene stroom. De nieuwe LNG terminal op de Maasvlakte die op 1 december is geopend, is hiervan een voorbeeld.

Met het LNG station wil Shell zwaar zee- en wegvervoer klanten voorzien van een schonere brandstof in Noord Europa. Maar ook internationaal investeert Shell in wind- en zonneparken.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties