CCS ringleiding Haven icm Noordzee Opslag

CO2 overschrijdt grens 400

CO2 overschrijdt grens 400
De wereld is een kritische CO2 grens overschreden. Maar er is ook goed nieuws. CO2 kan omgezet worden in Ethanol

De CO2 concentratie zit nu boven de 400 deeltjes per miljoen. Hiermee heeft de wereld een grens overschreden. Dat meldt de World Meteorological Organization (WMO).

2015 dramatisch jaar voor het klimaat

De WMO meldt dat de lucht is nog nooit zo vervuild geweest met CO2 als in 2015.

“CO2 is probleem nummer één omdat het gedurende duizenden jaren in de atmosfeer blijft hangen en nog veel langer in de oceanen.” Verschillende generaties zullen opgescheept zitten met de huidige hoge concentraties.

Volgens de secretaris-generaal van de WMO, de Fin Petteri Taalas, staat de strijd tegen de klimaatopwarming op dit moment gelijk aan de strijd tegen CO2.

“De wereld gaat de verkeerde richting uit”, zei hij op een persconferentie in Genève. “Het fundamentele probleem is de (ontbrekende) politieke wil, want er zijn oplossingen om de uitstoot te verminderen en we kunnen reageren”.

Goed nieuws: CO2 wordt ethanol

Gelukkig is er ook goed nieuws. Wetenschappers aan het Oak Ridge National Laboratory zijn erin geslaagd om  CO2 om te zetten in ethanol. En ethanol kan gebruikt worden als een (auto) brandstof.

Adam Rondinone, hoofdauteur van de studie van het team gepubliceerd in ChemistrySelect:

“We ontdekten bij toeval dat het werkt. We wilden de eerste stap van de chemische reactie bestuderen toen we ons realiseerden dat de katalysator uit zichzelf het hele proces uitvoerde. Dat er ethanol uit de reactie kwam, was een verrassing.

Hoe het werkt?

Het team gebruikte een katalysator gemaakt van koolstof, koper en stikstof die zorgt voor een ingewikkelde chemische reactie die het verbrandingsproces veroorzaakt.

De op nanotechnologie gebaseerde katalysator lost de kooldioxide op en zet het om in  ethanol met een hoge selectiviteit (84%) die actief is in water bij omgevingstemperatuur en druk.

Voordelen

Het innovatieve van de katalysator zit in de nanostructuur, bestaande uit koper nanodeeltjes ingebed in carbon spikes.

  • Deze nano-textuur vermijdt het gebruik van dure of zeldzame metalen zoals platina dat de economische levensvatbaarheid van veel katalysatoren beperkt.
  • Door te werken met nanotechnologie, zijn ongewenste neveneffecten grotendeels vermeden. Het team gebruikte zeer alledaagse stoffen, een groot voordeel ten opzichte van andere manieren om CO2 om te zetten.
  • Een ander groot voordeel van de werkwijze is dat de kettingreactie al plaats vindt bij kamertemperatuur. Daarom is er geen extra energie verbruikt voor verwarming of koeling van de verzamelde CO2. Dit maakt de methode ook zo interessant als een aanvulling van groene energie.

Rondinone: “Dit zou kunnen helpen om het electriciteitsnet in evenwicht te brengen en de dioxide terug te dringen.”

Video

CO2 uit de atmosfeer

De onderzoekers willen blijven werken aan het gedetecteerde proces om het zo efficiënt mogelijk te maken. Als ze daarin slagen, zou het opvangen van CO2 uit de atmosfeer een stuk makkelijker worden. Dit zou een grote stap voorwaarts om opwarming van de aarde te stoppen.

Nog een CO2-oplossing uit IJsland

Een paar maanden geleden publiceerde IJsland groot nieuws over de opgeslagen CO2 die werd geïnjecteerd in de ondergrondse lagen van basalt. De ondergronds opgeslagen CO2 bleek veel sneller te verharden dan verwacht. Al binnen enkele maanden.

Dit kan de angst om CO2 ondergronds op te slaan in lege gasvelden in de buurt van de bewoonde omgeving, terugdringen. De koolstof dioxide moet natuurlijk niet kunnen ontsnappen, voordat het de vaste vorm heeft aangenomen.

Link naar de studie van het Oak Ridge National Laboratory

De onderzoekers zijn van plan om hun aanpak te verfijnen om de totale productiesnelheid te verbeteren en de eigenschappen en het gedrag van de katalysator verder te bestuderen.

ORNL’s Yang Song, Rui Peng, Dale Hensley, Peter Bonnesen, Liangbo Liang, Zili Wu, Harry Meyer III, Miaofang Chi, Cheng Ma, Bobby Sumpter en Adam Rondinone zijn coauthors van de studie, die als ‘High-selectiviteit elektrochemische Conversion wordt gepubliceerd van CO2 tot ethanol gebruikmakend van een koperen nanodeeltjes / N-gedoteerde Grafeen elektrode‘.

 

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties