CO2-Prestatieladder of EED?

CO2-Prestatieladder of EED?

CO2-Prestatieladder of EED?Bedrijven moeten zich verantwoorden maar gebruik je dan de CO2-Prestatieladder of de EED? Het antwoord is simpel. De EED is eigenlijk niets anders dan eis 3.A.1 en 2.A.3 van de CO2-Prestatieladder. We leggen het even verder aan je uit.

EED

De EED staat voor Energy Efficiency Directive (Energie Efficiëntie Richtlijn in het Nederlands). De EED is verplicht gesteld vanuit Brussel. Het houdt in dat bedrijven boven de 250 FTE of 50 miljoen omzet per jaar moeten aan deze verplichting voldoen. Zij moeten aan hun bevoegd gezag – vaak de gemeente of provincie – aantonen dat zij aan deze richtlijn voldoen. Sommige bedrijven zullen al wel de CO2-Prestatieladder hebben, anderen nog niet.

CO2-Prestatieladder

Heb je het certificaat voor de CO2-Prestatieladder niveau 3 of hoger? Dan hoef je verder niks meer te doen. Het certificaat zelf is genoeg om aan het bevoegd gezag aan te kunnen tonen dat je aan de eisen voldoet. Er is namelijk erg veel overlap tussen de eisen.

Want wat is nu de EED?

De EED is eigenlijk niet veel meer dan het opstellen van je CO2-Footprint volgens de internationale richtlijnen. Dit heb je voor de CO2-Prestatieladder certificaat ook al gedaan. Daarnaast moet je ook een energie beoordeling doen.

  1. Als je nog geen CO2-Footprint hebt, geen energiebeoordeling en ook geen idee waar te beginnen dan begin je met het berekenen van je CO2 footprint.
    In het kort is dat je gas, energie en brandstofverbruik over een heel kalenderjaar in kaart brengen.
  2. Voor stap 2 ga je een laagje dieper kijken: Waar komen al die verbruiken vandaan?
    Dus niet alleen simpelweg je verbruik opgeven. Je geeft aan hoeveel daarvan bijvoorbeeld wordt gebruikt door je koeling, door de computers, de verlichting en door andere apparatuur etc. Dat doe je ook zo met je brandstof en je gasverbruik.
  3. ]Vervolgens kom je met een reductieplan om aan de slag te gaan.

SMART

Gooi dat allemaal bij elkaar. Zorgt dat alles kwantificeerbaar is en duidelijk is uitgewerkt en dan ben je er. Dan voldoe jij als bedrijf ook aan de EED.

Video

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties