Haalbaarheid en schaalbaarheid van de buurtbatterij

Containerbatterij belangrijk in de energietransitie

Containerbatterij belangrijk in de energietransitie
Link naar het onderzoek ‘haalbaarheid en schaalbaarheid van de buurtbatterij’. Klik op de afbeelding

Rondom containerbatterijen moeten nog heel wat belemmeringen overwonnen worden maar het belang ervan voor het lokale grid neemt toe.

Zo mogen netbeheerders bijvoorbeeld geen eigenaar zijn van een containerbatterij maar zij moeten de batterij wel vanaf een afstand kunnen bijschakelen om overbelasting van de netwerkkabels (en dus kortsluiting door oververhitting) te voorkomen.

Containerbatterij

Het stroomnetwerk wordt de komende jaren heel anders belast.

Bijvoorbeeld omdat warmtepompen de klassieke gasgestuurde CV’s moeten vervangen en dit kost nogal wat stroom. Maar ook omdat je het laden van elektrische auto’s kunt je vergelijken met het energieverbruik van 2 tot 10 huishoudens tegelijk. Door de toenemende groei van elektrische auto’s moet het aantal laadpalen uitbreiden maar dus ook de stroomcapaciteit.

In bepaalde situatie zou een buurtbatterij best een uitkomst kunnen zijn.

Of zoals Edward Neef opmerkt: “We moeten in verband met kwaliteit, continuïteit en ook veiligheid (cybersecurity) naar lokale opwek en opslag. De buurtbatterij gaat een grote rol spelen. Vroeger hadden we telefooncellen in iedere wijk, straks buurt-energiecellen!”

Samen met batterijproducent Alfen en aggregator Peeeks heeft DNV GL onderzoek gedaan naar de businesscase van een buurtbatterij. Zij concluderen dat een buurtbatterij ook economisch, een oplossing zou kunnen bieden om netverzwaring te voorkomen.

Link naar het onderzoek

Belemmeringen

De containerbatterij kent nog wat institutionele belemmeringen:

 1. Dubbele energiebelasting
  Er is sprake van dubbele energiebelasting:
  Eigenaren/exploitanten worden belast voor de netwerkkosten (nieuwe aansluiting aanvragen met de daarbij horende netwerkkosten en energiebelasting) terwijl ze bijdragen aan de netstabiliteit
  En ze betalen energiebelasting over de stroom die in de container gaat.
 2. Vergoeding naar performance
  Met de containerbatterij kan veel sneller stroom geleverd worden dan traditionele centrales maar daar is tot dusver geen vergoeding voor zoals in de VS
 3. Het mag niet
  Netbeheerders vinden het interessant als de exploitant van de containerbatterij aan congestiemanagement doet maar het mag niet! omdat in de Energiewet staat dat commerciële partijen marktverstorend kunnen werken.
 4. Netbalans gedurende de nacht
  ‘s nachts is er een grotere onbalans dus kunnen (en moeten) exploitanten tegensturen door heel veel te laden en te ontladen.
  De exploitant wordt belast voor een eventuele energiepiek – ook als die niet storend werk – en wordt beloond voor het laden. Het zou een aanvulling zijn als de flexibiliteit en dus de netbalans beloond wordt.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties