Delta moet Enduris verkopen

Delta moet Enduris verkopen

Delta moet Enduris verkopen
De kerncentrale in het Zeeuwse Borssele, deels in eigendom van energiebedrijf Delta

Delta zette op 19 december haar dochter Enduris in de etalage, een paar dagen nadat de rijksoverheid meldde dat ze geen financiële steun konden bieden.  

Het Zeeuwse energiebedrijf moet, vanwege de verplichting daartoe in de Wet onafhankelijk netbeheer, Enduris afsplitsen vóór 1 juli 2017. Ook heeft het bedrijf geld nodig om de verlieslijdende onderdelen van het bedrijf (kern- en gascentrale) in de lucht te kunnen houden.

Delta heeft grote haast, aldus de PZC. Het bedrijf heeft zich lang verzet tegen splitsing, die vóór 1 juli afgerond moet zijn. Maandenlang overleg tussen het Rijk en de aandeelhouders (provincie en Zeeuwse gemeenten, leverde niets op.

Het FD

(…)Het kabinet heeft tijdens een bestuurlijk overleg op 25 november samen met de aandeelhouders van Delta drie alternatieve financieringsscenario’s voor het bedrijf geformuleerd. De scenario’s waren gericht op behoud van werkgelegenheid in Zeeland en het creëren van een solide financiële basis voor de kerncentrale in Borssele, die voor 70% in handen is van Delta.

Alle drie scenario’s blijken uiteindelijk echter niet mogelijk, onder meer vanwege staatssteunregelgeving en de risicoafweging van de aandeelhouders van Delta. (…/)

Delta directeur

Toen vorige week duidelijk werd dat het Rijk de aandeelhouders niet helpt om Enduris te kopen, kondigde de Delta Netwerkgroep directeur Gerard Uytdewilligen aan meteen te willen starten met de verkoop. Delta verwacht dat Enduris tussen 400 en 600 miljoen euro opbrengt, volgens PZC.

PZC

‘(…) Samen met de opbrengst van de aan de Zweedse investering EQT verkochte consumententak (opbrengst: 488 miljoen) heeft het restant van de NV Delta, dat vanaf maart door het leven gaat als PZEM, geld op de plank om een aantal magere jaren op de energiemarkt door te komen en te investeren in Fukushima-maatregelen in de kerncentrale. Volgend jaar bijvoorbeeld wordt er in Borssele 58 miljoen euro gestoken. (…)’

Zeeland hoopt dat Enduris in Nederlandse handen blijft

Uit een bericht van Omroep Zeeland
‘(…) Netwerkbedrijf Enduris moet in publieke handen blijven. Daardoor is nu al duidelijk dat dat bedrijfsonderdeel door een van de overige Nederlandse netwerkbedrijven zal moeten worden gekocht. De komende maanden zal moeten blijken of dat Stedin, Enexis of Liander zal zijn. De vrees is dat door de verkoop aan een partij buiten Zeeland, er 200 tot 300 banen op de tocht staan. Bij het bedrijf werken nu nog zo’n 650 mensen. (…)’

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties