Denemarken: geld verdienen met je elektrische auto

Denemarken: Autobatterij levert geld op

Denemarken: geld verdienen met je elektrische auto
Denemarken: 1300 kun je verdienen met je elektrische auto

In Denemarken verdienen eigenaren van een elektrische auto veel geld door de autobatterij stroom terug te laten leveren aan het elektriciteitsnet. Jaarlijks circa 1.300 euro.

Dat meldt Bloomberg New Energy Finance, naar aanleiding van de resultaten van een testproject van Nissan en Enel SpA in Denemarken.

De batterijen van elektrische auto’s kunnen een belangrijke rol spelen in het stabiliseren en ontlasten van het elektriciteitsnet, wanneer de vraag of het aanbod van stroom een piekmoment kent. Elektrische auto’s kunnen op een dergelijk moment fungeren als externe batterij, om overtollige stroom tijdelijk op te slaan of het elektriciteitsnet extra stroom te voeden.

Niet alle auto’s zijn hiervoor geschikt. De Nissan Leaf is tot dusver de enige standaard uitgeruste auto die opgeslagen energie kan terugleveren. Dat komt omdat Japan dit na de ramp in Fukushima verplicht stelde om versneld te kunnen overschakelen op groene energie.

Bekijk de mogelijkheden van EV

Francisco Carranza, director of energy services bij Nissan Europe, stelt tegenover Bloomberg dat het belangrijk is om elektrische auto’s niet zomaar op de markt te brengen, maar beter te kijken naar de mogelijkheden:

“Als je zomaar een enorm aantal elektrische auto’s in de markt zet, zonder zicht op de impact die ze kunnen hebben op het elektriciteitsnet, creëer je wellicht nieuwe problemen.”

Denemarken

Nissan experimenteert momenteel met meer dan honderd elektrische auto’s door heel Europa, maar vooralsnog wordt er alleen in Denemarken geld verdiend met Vehicle-2-Grid-toepassingen.

In het Verenigd Koninkrijk is teruglevering van stroom en hier geld mee verdienen pas mogelijk als de vloot van elektrische auto’s groter is dan 150. Carranza verwacht dat Nissan dit volume aan het einde van dit jaar zal behalen.

Stroomverbruik

Bloomberg verwacht dat de stroomconsumptie van elektrische voertuigen tot en met 2040 zal groeien naar 1.8 miljoen gigawattuur.

Ter vergelijking: momenteel is dat slechts 6.000 gigawattuur.

Het is dan ook essentieel dat elektrische auto’s het elektriciteitsnet ook gaan ondersteunen, in plaats van enkel belasten.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties