Driehoek van PV levert 37% meer energie Energy Academy Europe

Driehoek van PV levert 37% meer energie

Driehoek van PV levert 37% meer energie Energy Academy Europe
In London werd de Breeam-award in de categorie mixed used uitgereikt voor gebouwen met meerdere functies. De Energy Academy Europe in Groningen won de prijs dankzij een ‘zonneschoorsteen’ die CO2-neutraal en energiepositief is.

Met zonnepanelen die in een driehoek op het dak zijn geïnstalleerd, wekt de Energy Academy Europe in Groningen 37 procent meer energie op. Bijkomend voordeel is dat de panelen minder ruimte in beslag nemen. 

Driehoek

Deze verhoogde opbrengst is mogelijk, omdat de driehoek opstelling ervoor zorgt dat de zonnepanelen de hele dag door energie opwekken, vergelijkbaar met de PV-kegels die V3Solar ontworpen heeft.

De Energy Academy Europe is een plek waar veel expertise op het vlak van duurzame technologie en de energietransitie samenkomt. Ze zijn onder meer betrokken bij de projecten Power to Gas en EnergySense dat energiegedrag van consumenten onderzoekt. Het duurzame pand past hierbij.

  • Het onderwijsgebouw is CO2-neutraal en zelfs energiepositief. Het energiezuinige gebouw verbruikt minder energie dan het opwekt met zonnepanelen en aardwarmte.
  • Het beheer van het binnenklimaat gebeurt zoveel mogelijk natuurlijk, dankzij ventilatie en koeling via een van mieren en termieten afgekeken ‘schoorsteen’.
    Lucht wordt via pijpen in de grond aangezogen en via de toren weer afgevoerd. Mieren en termieten maken een ingenieus gangenstelsels de temperatuur zonder actieve ventilatiesystemen zeer precies weten te regelen.
  • Bovendien is de Energy Academy Groningen het eerste gebouw in Nederland dat wordt opgeleverd volgens de nieuwe NEN-norm voor schokbestendigheid.
    Deze norm vereist dat constructieve elementen kunnen meebewegen met trillingen. Wandpanelen en glazen ruiten zijn bovendien opgehangen met bewegingsruimte. Ondanks deze extra eisen is de isolatie van het gebouw erg goed.

Video

Breeam keurmerk

Het nieuwe gebouw op de Groningse Zernike Campus is ontworpen voor een Breeam Outstanding certificaat.

Architectenbureau Broekbakema en pvanb-architecten ontwierpen het gebouw. De ingenieursbureaus ABT, DGMR en Wassenaar BV waren betrokken bij het bouw- en installatieadvies.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties