Zonnepark op Noordzee

Eerste zoneiland op de Noordzee

Zonnepark op Noordzee
In 2016 werd door RWS een test gedaan met zonnepanelen in ‘de Slufter’ op Texel.

Over drie jaar moet het eerste zoneiland op de Noordzee, elektriciteit leveren aan het vasteland. Dit eerste drijvende zonnepark in de wereld wordt ontwikkeld door ECN, TNO, Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), TAQA, Oceans of Energy, Universiteit Utrecht.

Uit eerdere testen met drijvende zonnepanelen blijkt dat de energieproductie van de panelen 15 % hoger kan liggen dan op het land, mede dankzij weerkaatsing van licht op het water.

Zoneiland

Dit zoneiland van 2.500 m2 gaat 50 kW opwekken. ‘Het project is kleinschalig. Alleen de technische aspecten gaan getest worden’, vertelt Allard van Hoeken, CEO van Oceans of Energy. Uiteindelijk moet de zonnecentrale tientallen keer zo groot worden, legt hij uit.

Mega uitdaging

De vraag wordt of de hogere opbrengst van de panelen opweegt tegen de uitdagingen op zee. Stormen met hoge golven en harde wind zijn een flinke uitdaging. Ook het onderhoud vergt een extra inspanning maar is volgens van Allard van Hoeken  wel veiliger dan het onderhoud aan windmolens op zee:

Doordat de panelen geen bewegende delen bevatten, zal er niet veel onderhoud nodig zijn. Ook is er minimaal hoogtewerk wat veelal risicovol is bij het werken met offshore windmolens.’

Een ander, minder voor de hand liggend probleem, komt voort uit de natuur. Vogelpoep kan vast komen te zitten op de zonnepanelen en daardoor zonlicht tegenhouden. Wetenschappers werken in de Oosterschelde aan een oplossing voor dit probleem.

‘Er liggen glaasjes met verschillende coatings om te testen bij welke coating afzettingen er gewoon vanaf spoelen,’ vertelt Van Hoeken. ‘Maar er is een goede mogelijkheid dat vogelpoep een probleem gaat worden.’

Funding

Dit zoneiland is een pilot waarmee een investering gepaard gaat van  1.2 million euros via RVO.

Tijdens de pilot worden techniek, weer condities, milieu impact en energie output getest.

Link naar het project

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties