
Eindhoven wordt steeds schoner

Sinds december 2016 rijden er 43 extra lange elektrische bussen in Eindhoven en Helmond. De bussen zijn ontwikkeld door VDL. Busbedrijf Hermes gaat ermee rijden. En Eindhoven wil meer:
- Er zijn E-regiobussen die tot 500 passagiers kunnen vervoeren in ontwikkeling
- Bovendien worden er waterstofbussen van 36 meter ontwikkeld
Evolans
Onder de naam ‘Evolans’ rijden de bussen op bepaalde lijnen zo vaak dat een tram-achtig systeem ontstaat. Deze hoogfrequent lijnen gaan naar de belangrijkste bestemmingen in Eindhoven zoals Eindhoven Airport en de High Tech Campus.
Op deze verbindingen hoeven reizigers niet lang meer te wachten op de volgende bus, want er wordt gereden op een volwaardig ‘show up and go’ systeem.
Koploper Eindhoven
Het is de eerste concessie in het Europese openbaar vervoer waarbij zoveel elektrische bussen worden ingezet. In Londen rijden bijvoorbeeld 51 elektrische bussen, maar dat zijn standaardbussen. De extra lange gelede bussen in Brabant kunnen meer passagiers vervoeren.
Supersnel laden
De actieradius van de bussen is klein. De bussen kunnen maar 60 tot 80 kilometer op een accu rijden. Daarom voerde Trasdev een supersnelle laadtechniek in en een innovatief roulatiesysteem. Transdev is het moederbedrijf van busonderneming Hermes.
- De busterminal in Eindhoven is omgebouwd van een diesel- tot een elektrische garage met 43 oplaadpunten, waar de bussen via een pantograaf op het dak – vooral bekend van trams en trolleybussen – contact maken met de lader
- De bussen rijden vooralsnog alleen in de stad, waar de afstanden korter zijn. Er zijn al wel plannen voor elektrische regiobussen die 250 tot zelfs 500 passagiers kunnen vervoeren, aldus staatssecretaris Dijksma volgens de Telegraaf.
Waterstof
Volgens Connexxion-directeur Juul van Hout liggen op de tekentafel al elektrische en even schone waterstofbussen van 36 meter.
Die zijn twee tot drie keer zo lang als de huidige. In dubbeldeksuitvoering kunnen er dan honderden passagiers tegelijk worden vervoerd.
2025
In 2025 moeten alle nieuwe bussen in het openbaar vervoer vrij zijn van CO2-uitstoot, zo staat in een overeenkomst die staatssecretaris Dijksma in april tekende met de vervoersbedrijven.
Uit het bericht van Transdev
‘(…) Om de opgedane kennis te delen heeft Transdev in samenwerking met verschillende partijen zoals TNO het E-bus Living Lab opgericht. Tijdens een internationaal congres in Parijs in 2017 worden de resultaten uit Eindhoven en Helmond met de rest van de wereld gedeeld. (…)’
Foto: Presentatie van de elektrische bus met oplaadpunt op het dak in september 2016. Ervoor Eric van Eindhoven (directeur OV Connexxion), Christophe van der Maat (gedeputeerde provincie Noord-Brabant, Juul van Hout (directeur Hermes). (Hermes)
Meest gelezen
- -Waterstof in poedervorm als game changer voor de industrie
- -Uitkomsten van de klimaattafels in het Klimaatakkoord
- -Overzicht Nederlandse Windparken
Categorieën
- -Energiebewustzijn verhogen, meer flex
- -Energie neutraal bouwen
- -Landelijk energiebeleid
- -Energie opslag
- -Factsheets
- -Subsidie
- -Transport en Mobiliteit
- -Van de netbeheerders
- -Van de redactie
- -Wet- en Regelgeving
Alle blogs
Recente reacties
- -Wij hebben ook geen update mogen ontvangen Douwe.
- -Geen waterstof! Stip daar gewoon mee. Electrciteit opwek kan prima in Europa. Hierin opslaan en klaar. Mijn dak wekt genoeg op voor E nu. Windmolen er bij voor een grote wijk en klaar. Geen verli8aan omzetting naar waterstof. 50% is véél te veel.
- -Volgens Michael Shellensberger zou Duitsland tot nu toe al € 580 miljard in zon en wind geïnvesteerd hebben. Ik probeer dit te verifiëren, maar kan tot nu toe geen officiële cijfers over de investeringen van Duitsland en andere landen vinden, bijvoorbeeld een EU overzicht. Misschien kunt u mij wijzer maken. Ik wil op mijn website namelijk graag een aantal bijdragen over de energietransitie plaatsen en publiceer ook regelmatig in landelijke media.
- -Kom op zeg Thierry. Hou je eigen achterban voor de gek.
- -Is het een idee om oude bunkers geschikt te maken voor een opslag unit met basalt.