elaad testlab

ElaadNL opent testlab voor onderzoek laden elektrische auto’s

Het nieuwe Testlab van ElaadNL wordt feestelijk geopend op woensdagmiddag 18 april door de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, Stientje van Veldhoven.

Staatssecretaris Van Veldhoven opende het nieuwe testlab van ElaadNL in Arnhem.

Op de testlocatie zijn alle verschillende types laadpalen die in Nederland gebruikt worden, beschikbaar voor tests met elektrische auto’s.

  • Zo kunnen onder andere de effecten van het laden van nieuw types auto’s op het elektriciteitsnet getest worden.
  • Maar ook proeven met smart charging zijn mogelijk. Deze tests zijn volgens ElaadNL essentieel nu er steeds meer elektrische auto’s komen, die op het bestaande net worden ingeplugd om te kunnen laden.

Testlab Arnhem

Het nieuwe Testplein bevindt zich in businesspark Arnhems Buiten (red. het voormalige KEMA-terrein) en bevat alle typen laadpalen die in Nederland in de publieke ruimte staan. Daaronder ook een snellader, een laadeiland, een buurtbatterij en 2 laadlantaarnpalen. Bovendien is het plein zo bemeterd dat unieke tests en onderzoeken uitgevoerd kunnen worden. Zo kan een nieuw model elektrische auto getest worden op de interactie met alle laadpalen van heel Nederland voordat deze grootschalig op de wegen komt.

De tests vinden vooral plaats op 3 thema’s:

1. Smart Charging

het aansturen van de elektrische auto en infrastructuur om op bepaalde tijden minder of juist meer te gaan laden. Bijvoorbeeld omdat er extra stroom uit zon of wind beschikbaar is of omdat er een overbelasting van het lokale stroomnet kan ontstaan. Ook wordt getest of een elektrische auto Smart Charging ready is, oftewel of de auto om kan gaan met de verschillende gesignaleerde laadsnelheden, met uitgesteld laden, of hij tijdig reageert en of de auto nog steeds efficiënt laadt op lagere snelheden.

2. Power Quality

welk effect heeft een ladende elektrische auto op de kwaliteit van de stroom, de spanning en de stabiliteit van het elektriciteitsnet? Wanneer er verstoringen ontstaan, kan dit tot problemen leiden op andere aangesloten elektrische apparaten, maar ook op elektrische auto’s en laadpalen zelf. De effecten kunnen in detail geregistreerd en bestudeerd worden in het Elaad Testlab.

3. Interoperabiliteit

autofabrikanten en laadpaalfabrikanten kunnen bij het ElaadNL Testlab hun producten testen op interoperabiliteit en compatibiliteit. Zo kan een nieuw model elektrische auto getest worden op de interactie met alle verschillende type laadpalen van Nederland voordat dit model grootschalig op onze wegen komt. Hiermee kunnen autofabrikanten zeker stellen dat hun auto correct kan communiceren met de verschillende type laadpalen in Nederland, waardoor laadproblemen voorkomen kunnen worden.

Wilt u weten welke onderzoeken Elaad heeft lopen?

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties