Tijdens piekmomenten kan TenneT de balans bijsturen door de laadpunten iets langzamer te laten laden

Elektrisch vervoer voor netbalans

Elektrisch vervoer voor netbalans
Tijdens piekmomenten kan TenneT de balans bijsturen door de laadpunten iets langzamer te laten laden

Netbalans houden: dat is de grote uitdaging voor Netbeheerders. Daarom gaan TenneT en The New Motion een proef doen, waarbij duizenden elektrische auto’s minder snel geladen worden en zo een buffer vormen om het Net meer in balans te houden. 

Netkoppeling voor meer netbalans

Slimme oplaadpunten kunnen sinds kort, direct gekoppeld worden aan het landelijke Net. Hierdoor kan TenneT de Netbalans verbeteren:

  • Is de vraag naar stroom op het landelijke net groter dan het aanbod: dan kun je de balans een beetje bijsturen door de laadpunten iets langzamer te laten laden
  • Het gaat om kleine marges, bijvoorbeeld een kwartiertje langzamer op een paar uur laden.

Europa

The New Motion heeft 25.000 laadpunten in Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Finland. Een paar duizend oplaadpunten doen mee aan de proef.

Piekverbruik

Elektrische auto’s zijn eigenlijk heel grote batterijen op wielen. Bovendien gebruiken ze zelf veel stroom: de piekvraag van een Tesla is net zo groot als die van tien huishoudens!

Uit onderzoek blijkt dat auto’s meer dan 90% van de tijd stilstaan. Dat betekent dat je ook weer stroom uit de auto kunt onttrekken als deze dat niet nodig heeft maar bijvoorbeeld een huishouden wel. Elektrisch vervoer speelt zo een belangrijke rol bij de verduurzaming van Nederland.

Naar verwachting groeit het aantal elektrische auto’s naar 1 miljoen in 2025 in Nederland.

Smart Charging

Smart Charging – ofwel slim laden – kan de auto opladen op momenten dat er een overschot is aan hernieuwbare energie, of stroom teruggeven wanner er juist een tekort is. Smart Charging is het systeem van sturing, opslag, verbruik en distributie van energie via de elektrische auto.

ElaadNL gelooft dat Smart Charging cruciaal is voor een succesvolle energietransitie: de elektrische auto en zon- en windenergie kunnen elkaar in balans houden. Ook vanuit de gezamenlijke netbeheerders – de oprichters van ElaadNL – is het in evenwicht houden van vraag en aanbod van elektriciteit van groot belang. Daarmee voorkomen we gebruikspieken in het elektriciteitsnet en onnodige investeringen in de infrastructuur.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties