industrie, procesindustrie, energieakkoord, energie besparen, energie efficient, groene energie, samenwerking, MKB, best practices

Energiebelasting Differentiëren?

Energiebelasting differentieren
Om echt grote stappen te kunnen maken, moet de de gassector echt moeten meedenken over hoe gas als piekvoorziening in een energiemarkt met grotendeels hernieuwbare bronnen kan worden bereikt.

Door de energiebelasting te differentiëren, kan Nederland snel grote stappen nemen om CO2 neutraal te worden.

Dit is belangrijk om de mondiale temperatuur tot 1,5 graad te beperken. Dat zegt Frans Rooijers, directeur van CE Delft.

“Het kan. Het is vooral een kwestie van willen.” aldus Rooijers.

Rooijers  opiniebijdrage op Energiepodium.nl is vooral gericht op het vergroenen van de gassector.

Energiebelasting zou gedifferentieerd moeten worden

Nederland belast de fossiele brandstof niet. Integendeel: er gaat juist heel veel subsidie naar de fossiele industrie.

In plaats daarvan belast de regering het gebruik van alle energie.

Om de energietransitie naar hernieuwbare energie te versnellen zouden juist de fossiele brandstoffen fors moeten worden belast, vind Rooijers. Het gebruik ervan niet.

Shell in het NRC: Een belangrijke stap zou een ‘robuuste CO2-prijs zijn van 35 euro per ton’. Op dit moment is dat minder dan 5 euro per ton en dus heel betaalbaar voor grote vervuilers.

Het resultaat is een hoge CO2 prijs. Door diverse oliebedrijven is daar al voor gepleid. Met de kanttekening dat het voor alle bedrijven zou moeten gelden. En dat is nog niet zo gemakkelijk en kost tijd. Terwijl er nu grote stappen nodig zijn.

Energiebelasting differentiëren naar CO2

Wat als we nu al energiebelasting gaan heffen op het gebruik en gedifferentieerd naar de CO2-inhoud?

 • BioGas projecten worden vrijgesteld van energiebelasting, terwijl net als voor elektriciteit voor aardgas ook € 250 per ton CO2 betaald gaat worden (verhoging met een factor 2,5)
 • Dat zou ook kunnen gelden voor duurzame warmte en voor elektriciteit uit hernieuwbare bronnen.

Energiecoöperaties

Om te voorkomen dat deze vrijstelling naar het buitenland weglekt -zoals in de jaren 90 gebeurde – zou de vrijstelling kunnen gelden voor projecten van energiecoöperaties, die dan als paddenstoelen uit de grond zullen schieten, zegt Rooijers.

Energiegebruikers krijgen dan echt een keuze:

 • of grijs met energiebelasting
 • of groen zonder energiebelasting

Qua eindprijs zal dat dan bijna evenveel kosten, maar het zou wel een geweldige stimulans zijn voor hernieuwbare energie.

Kanttekening

Biodiesel is veel minder duurzaam dan gedacht. De milieuorganisatie Transport & Environment stelt op basis van een rapport van de Europese Commissie dat biodiesel de emissies van biodiesel verhoogt met 3,7%.

Transport & Environment analyseerde een rapport van de Europese Commissie (van augustus vorig jaar) en combineerde de gegevens met resultaten van andere onderzoeken. De studie, die rekening houdt met een maximum aandeel van voedselgewassen van 7 procent, komt op 3,7 procent méér CO2-uitstoot door biodiesel.

‘These extra emissions are equivalent to putting around 12 million additional cars on Europe’s roads in 2020’, aldus T&E.

Met name biodiesel uit palmolie en soja is schadelijk, concluderen de auteurs van het rapport voor de Europese Commissie. Dat komt omdat voor het aanleggen van die plantages in Indonesië en Maleisië bossen en veengebieden worden gekapt of platgebrand. Daarbij komt veel CO2 vrij.

Gassector 

Om echt grote stappen te kunnen maken,  moet de de gassector echt moeten meedenken over hoe gas als piekvoorziening in een energiemarkt met grotendeels hernieuwbare bronnen kan worden bereikt.

CO2 opvang

Op rioolwaterzuiveringen wordt biogas geproduceerd door slib te vergisten. Dit gas kan worden opgewaardeerd tot groengas in vloeibare of vaste vorm.

Interessant is wat de afzetmarkt is voor de vrijkomende CO2:

 • de glastuinbouwsector
  om de groei van gewassen te vergroten wordt in de glastuinbouw CO2 gedoseerd
 • de levensmiddelenindustrie
  de levensmiddelenindustrie gebruikt CO2 als conserveermiddel
 • de drinkwaterindustrie
  de drinkwatersector gebruikt het om pH-waarden te corrigeren

 

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties