Energieopslag Vlissingen mogelijk uitgebreid

Energieopslag Vlissingen mogelijk uitgebreid

Energieopslag Vlissingen mogelijk uitgebreid
AES wil haar wereldwijde energieopslag van 116 MW verdubbelen. De batterijen in Vlissingen zijn modulair en kunnen makkelijk uitgebreid worden.

Energieopslag is trending dit jaar. Het is een paar weken geleden dat AES een enorme accu in Vlissingen in bedrijf stelde. En nu al kondigt AES aan meer te willen. Het Amerikaanse bedrijf overweegt een uitbreiding van deze energieopslag.

Opslag is nodig om het Net in balans te houden nu er steeds meer groene energie aan het Net wordt geleverd.

In Vlissingen is een enorme energieopslag operationeel met 45.000 lithium ion batterijen die samen 10 MW groene stroom opslaan. De accu heeft een regelvermogen van 20 MW.

TenneT is blij met de opslag.

Modulair

Wereldwijd heeft AES inmiddels 116 MW aan opslagcapaciteit. Dat wil de Amerikaanse organisatie verdubbelen. Vlissingen is interessant omdat het een modulair systeem is dat makkelijk uitgebreid kan worden.

“Deelname van AES aan de balanceringsmarkt is zeer welkom’, aldus TenneT-woordvoerder Jeroen Brouwers in Energie Actueel. De batterijen kunnen namelijk binnen een seconde extra stroom leveren, waar gascentrales meer tijd nodig hebben”

Besparen

Een netbeheerder kan met de energieopslag flink besparen omdat er minder gas hoeft te worden bijgestookt en de voorraad energie direct beschikbaar is bij energiepieken.

De Amerikaanse netbeheerder PJM zou met energieopslag miljoenen dollars per jaar besparen volgens Plantmanager Kuijs

TenneT stimuleert energieopslag

Afhankelijk van hoe snel marktpartijen met initiatieven komen voor extra stroomopslag wil TenneT daar zelf een stimulerende rol in spelen.

Brouwers: “Als de markt niet snel genoeg gaat, gaat Tennet wellicht meer doen.”

Of TenneT binnenkort dan zelf met een initiatief komt, kan Brouwers op dit moment niet zeggen. ’

Prijzen dalen

De aanhoudende daling van de prijzen van de lithium-ion batterijen (met meer dan 50% tov 2010), zorgen ervoor dat deze accu’s rendabel worden voor commerciële en industriële opslag van groene energie in de komende drie tot vijf jaar.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties