Energy Island Goeree Overflakkee

Energy Island Goeree Overflakkee

Energy Island Goeree OverflakkeeHet Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee moet een proeftuin voor ‘groene’ waterstofprojecten in Nederland worden.

Lokale en regionale overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven ondertekenen vrijdag in het dorp Sommelsdijk daartoe een convenant. Daarin verklaren 28 partijen economisch kansrijke projecten te zullen onderzoeken en waar mogelijk die ook uit te voeren.

Projecten waarover naar verluidt wordt nagedacht, zijn installaties die waterstof maken uit groene stroom, een kunstmestfabriek waar waterstof wordt omgezet in ammoniak, het toevoegen van waterstof aan het lokale aardgasnet, elektrische voertuigen die op waterstof rijden en een of twee waterstoftankstations.

Veelbelovend Waterstof

Het Zuid-Hollandse initiatief is het eerste in Nederland waarbij zo veel partijen betrokken zijn. De ‘geestelijke vader’ van het Zuid-Hollandse concept, dat Energy Island Goeree-Overflakkee (H2G-O) heet, is Steven van Eijck, oud-staatssecretaris financiën (LPF) en voorzitter van de RAI Vereniging, de koepel van autobedrijven. Van Eijck zou enkele maanden aan het plan hebben gewerkt.

Zuid-Holland heeft €1,8 mln gereserveerd om de uitvoering mogelijk te maken. Het Rijk heeft nog geen financiële steun toegezegd, maar wel beloofd mee te zullen werken.

Energy Island heeft volop groene stroom

De initiatiefnemers achten het eiland geschikt voor een waterstofeconomie omdat er op termijn meer energie zal worden geproduceerd dan verbruikt. Windmolens, zonneparken en een getijdencentrale zullen 125% meer stroom leveren dan de 50.000 inwoners nodig hebben. Het overschot aan groene stroom kan worden omgezet in waterstof.

Tot de bedrijven die vrijdag het convenant ondertekenen, behoren Siemens, Yara, Gasunie, Stedin, Connexxion, Havenbedrijf Rotterdam en de Aziaten Hyundai en Toyota, de enige aanbieders van personenauto’s met brandstofcellen in Europa. Bij het project is ook het nationale H2Platform betrokken, dat onlangs nieuw leven is ingeblazen en dat door oud-Shell-manager Robert Dencher wordt geleid.

Op naar de Top?

Nederland doet nog niet veel op waterstofgebied. Duitsland, Japan en Californië lopen internationaal voorop. In Duitsland en Japan is er een strakke, centrale coördinatie, waarbij overheid en bedrijven nauw samenwerken en de overheid forse subsidies uitdeelt.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties