Engie sluit gascentrales

Engie sluit 4 gascentrales

Engie sluit gascentrales
Engie gascentrales economisch niet meer rendabel

Engie sluit tot begin 2018, vier gascentrales in Nederland. Dat meldt het Financieele Dagblad. Energiebedrijf Engie ziet geen economisch perspectief meer voor de centrales.  

Ze zijn veel schoner dan kolencentrales, maar moeten toch dicht. Met gascentrales valt nauwelijks nog iets te verdienen.

Engie ziet geen economisch perspectief

Het lukt de Franse multinational Engie niet om in de huidige markt al zijn gascentrales in Nederland open te houden. Het bedrijf, voorheen GDF Suez, bevestigde woensdag dat het ongeveer de helft van zijn vermogen stil gaat leggen. „Er is geen economisch perspectief, bij de huidige elektriciteitsprijs kunnen wij de kosten niet terugverdienen”, aldus een woordvoerder.

Op dit moment heeft Engie Nederland nog een gas gestookt vermogen van 2820 MW (megawatt). Daarvan wordt 720 MW per 1 januari definitief gesloten.  Een jaar later wordt nog eens 800MW stilgelegd.

In 2017 sluiten twee van in totaal vijf eenheden van Eemscentrale. Die centrales kunnen later eventueel nog worden opgestart. Begin 2018 worden een derde eenheid van de Eemscentrale en een centrale in Lelystad gesloten.

Gascentrale Moerdijk van Essent gaat ook dicht

Essent sluit op 1 februari 2018 de gasgestookte warmtekrachtcentrale (339 megawatt) in Moerdijk. Komende december sluit Essent vier kleinere gascentrales.

De vier kleinere gascentrales die in december sluiten staan in Erica, Klazienaveen, Den Bosch en Bergen op Zoom. Essent sloot in 2012 ook al vier gascentrales.

Oorzaak: lage stroomprijzen

Veel gascentrales lijden verlies omdat de gasprijs relatief hoog is en de stroomprijs laag.

Onder de huidige marktomstandigheden is het niet meer rendabel.” Eén van de klanten gaat bijvoorbeeld voor zijn eigen fabriek zelf energie opwekken.

Engie voorziet op korte termijn geen grote verbetering van de marktomstandigheden.

Bezwaar tegen sluitingen

Uit de publieke reacties kwam de verbazing tot uiting dat de ‘relatief schone’ gascentrales dichtgaan, terwijl de veel vuilere kolencentrales blijven draaien. Bovendien worden gascentrales gezien als een goed instrument om het schommelende aanbod van wind- en zonne-energie op te vangen.

Bij Nuon bestaan geen plannen om extra gascentrales te sluiten of in de mottenballen te zetten.

“Wij houden juist een pleidooi om gascentrales een rol te laten spelen in de energietransitie”, aldus de Nuon woordvoerder.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties