EU emissies 4.5% lager in 2016

EU emissies 4.5% lager in 2016

EU emissies 4.5% lager in 2016
Volgens de onderzoekers daalde de Europese kolenproductie in 2016 met 94 terawatt-uur (TWh), terwijl de gasgeneratie met 101 TWh toenam. Dit resulteerde direct in 48 megaton kooldioxide reductie.

Een EU analyse toont aan dat emissies in 2016 daalden met 4,5%, vooral dankzij een enorme omschakeling van steenkoolopwekking naar gasopwekking.

Onderzoekers van de denktanks Sandbag en Agora Energiewende analyseerden de Europese energiesector in het kader van de veranderingen:  ‘de energiesector transformeert van fossiel naar hernieuwbare energie‘.

Kolen neemt af in de EU

Volgens de onderzoekers daalde de Europese kolenproductie in 2016 met 94 terawatt-uur (TWh), terwijl de gasgeneratie met 101 TWh toenam. Dit resulteerde direct in 48 megaton kooldioxide reductie.

  • De helft hiervan vond plaats in het Verenigd Koninkrijk, waar talloze kolencentrales permanent werden gesloten en een hogere koolstofprijs werd vastgesteld.
  • Italië, Nederland, Duitsland en Griekenland zijn ook aan het omschakelen van steenkool naar gas.

Dave Jones, analist bij Sandbag: “De grote overstap van vuile steenkool naar gas is goed nieuws. Het helpt het klimaat, en leidt tot schonere lucht in Europa. Verdere afschakeling van kolen is mogelijk zonder dat het nodig is om nieuwe gasleidingen te leggen en gascentrales te bouwen.”

29,6% groene energie

Uit het rapport blijkt dat de hoeveelheid opgewekte hernieuwbare energie nagenoeg gelijk is gebleven: Van 29,2% in 2015 naar 29,6% van de totale elektriciteitsmix. In het rapport werd geconcludeerd dat slechte zon- en windomstandigheden hier mede voor verantwoordelijk waren. Met name omdat de wind- en zonnecondities in 2015 ruim boven het gemiddelde lagen. Toch was de nieuwe capaciteit nog steeds relatief klein.

Het positieve nieuws is dat de massale prijsdaling voor hernieuwbare energie, de industrie de hoop gaf voor toekomstige groei. Meer specifiek: de prijzen voor groene energie daalden in de hele EU maar 49,9 euro / MWh voor wind offshore en 53,8 euro / MWh voor zonne-energie werd in Denemarken gehaald.

Economie

Het elektriciteitsverbruik nam in 2016 toe met 0,5%, ondanks dat het Europese BBP steeg met 1,7%. Een voorbeeld dat langzaam maar zeker ons energieverbruik losgekoppeld wordt van het BBP.

De auteurs van het rapport voorspellen ook nog grotere dalingen in fossiele generatie in 2017, maar ze zijn onzeker of dit in de kolen- of gassector zal gebeuren.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties