Socially acceptable Incentives and control algorithms that enhance the efficiency, stability and sustainability of integrated energy systems

Gedrag: Handige technologie loont

Catchy apparatuur beïnvloed gedrag
Promotieonderzoek Gedrag – Nederlanders besparen als ze beschikken over slimme, catchy en gebruikersvriendelijke technologie

Gedrag: Handige technologie loont. Dat concludeert Charlotte Kobus in haar promotieonderzoek aan de TU Delft.

Nederlanders willen wel energie besparen in huis, maar dan moeten zij wel ondersteund worden door catchy en gebruiksvriendelijke technologie.

Gedrag

Er zijn eerder studies gedaan naar het effect van slimme energietechnologie en tariefstructuren om beter gebruik te kunnen maken van de beschikbare hernieuwbare energie en van de bestaande energie-infrastructuur.

Maar nog niet eerder is de gewenste gedrag verandering op zo’n grote schaal en over zo’n lange tijd onderzocht en is er speciale aandacht geweest voor het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke, handige en slimme energietechnologie.

Door zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek laat Charlotte Kobus zien, dat als mensen in staat zijn en bereid zijn om langdurig de technologie te gebruiken, deze een blijvende verandering kan bewerkstelligen.

Praktische ontwerprichtlijnen voor slimme energietechnologie

Dit proefschrift bevat daarom praktische ontwerprichtlijnen voor slimme energietechnologie die een blijvend effect moet hebben op de manier waarop huishoudens energie verbruiken.

Handige feedback systeem

De eerste grootschalige veldstudie onderzoekt de invloed van het ontwerp van feedback systemen op een energiebesparing.

Conclusie is dat bewoners die het feedback systeem over een lange periode blijven gebruiken, degenen zijn die energie besparen.

Het is dus erg belangrijk dat feedback systemen gebruiksvriendelijk zijn: dat zij eenvoudig te bedienen en interpreteren zijn.

Handig zo’n slimme wasmachine

Het is belangrijk dat bewoners hun wasmachine, vaatwasser en droger draaien als de zon schijnt en/of het lekker hard waait. 

Als de vraag beter aansluit bij het natuurlijk aanbod van elektriciteit, kan er beter gebruik gemaakt worden van de beschikbare hernieuwbare energie van de bestaande elektriciteit-infrastructuur.

In een kwalitatieve veldstudie werden deelnemers gevraagd te wassen wanneer de zon schijnt. Bewoners kregen:

 • een slimme wasmachine
  een wasmachine die gaat draaien als de zon schijnt
 • een display
  op dit display kregen deelnemers zowel feedback over energiegebruik en de productie door de zonnepanelen, als vooruitzichten van de te verwachten productie

Deze studie bracht rijke inzichten in de factoren die een mogelijke rol spelen in het al dan niet aanpassen van de energievraag op het aanbod.

Conclusies

Deelnemers pasten hun elektriciteitsvraag aan op het aanbod.

 • Er is gemeten wanneer de wasmachines van de deelnemers draaiden.
 • In vergelijking met een referentiegroep wasten de deelnemers vaker tijdens zonne-uren.
 • Ook gaven zij aan het gebruik van de vaatwasser en de droger te verschuiven naar momenten dat de prijs van elektriciteit laag is of de opbrengst van de zonnepanelen hoog.
 • Speciale aandacht voor het gebruiksvriendelijk maken van de technologie loont: deelnemers veranderden hun elektriciteitsvraag blijvend.

Grote veldstudie
De inzichten uit eerdere gedrag onderzoeken zijn gebruikt voor het ontwikkelen van gebruiksvriendelijke slimme energietechnologie voor een grote veldstudie – Jouw energiemoment: Smart Grid met de Consument – die is uitgevoerd in samenwerking met netbeheerder Enexis.

In deze studie maakten ruim 240 huishoudens, 2 jaar lang gebruik van:

 • een dynamisch elektriciteitstarief
 • zonnepanelen
 • een slimme meter
 • een display
 • een slimme wasmachine

Kobus promoveerde op 29 april op haar proefschrift ‘A Switch by Design. User-centred design of smart energy technologies to change habits of using energy at home.’

Bronnen

Contact

Charlotte Kobus, onderzoeker TU Delft
Technische Universiteit Delft
Promotie: Blijvende verandering energieverbruik met gebruiksvriendelijke technologie
T. 06 11951704
E. c.b.a.kobus@tudelft.nl

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties