Eerste geluidsscherm met geïntegreerd zonnecellen

Eerste geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen

Eerste geluidsscherm met geïntegreerd zonnecellen
BAM bouwt het eerste geluidsscherm met geïntegreerd zonnecellen
Foto BAM

Het eerste geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen komt langs de N470 in Pijnacker-Nootdorp. Jaarlijks kan het geluidsscherm 30MWh opleveren.

Win-winsituatie

‘Met de combinatie van geluidswering en zonne-energie benutten wij de schaarse ruimte zeer efficiënt’, zegt Jaap van Staalduine, wethouder Ruimtelijke Ordening. ‘Dit is een win-winsituatie.’

‘Pijnacker-Nootdorp wil een klimaatneutrale gemeente zijn en in de toekomst over voldoende en betaalbare energie kunnen beschikken. Dit past naadloos in de lijn van de provincie Zuid-Holland, die volop bezig is met de energietransitie. Denk aan collectieve warmte of het overstappen naar biogas.’

Geluidsscherm

BAM gaat het scherm bouwen en verwacht dat het medio november operationeel wordt. Het scherm wordt 480 meter lang en 2,5 meter hoog. BAM Infra kreeg de opdracht dankzij een goede onderbouwing van de geleverde prestaties en het borgen van de risico’s. Er bestaan al wel geluidsschermen die voorzien zijn van zonnepanelen maar dit wordt het eerste scherm waarin de zonnecellen in het glas geïntegreerd zijn.

8 mm glas

Om de zonnecellen te beschermen tegen opspringende steentjes van langsrijdende auto’s past BAM extra dik glas toe van 8 millimeter aan de voor- en achterzijde van de zonnecellen.

De glazen wand is deels voorzien van geïntegreerde zonnecellen zodat er zicht blijft op het achterliggende landschap.

Na de oplevering heeft BAM Infra de verantwoordelijkheid om gedurende 10 jaar gemiddeld 30 MWh per jaar op te wekken.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties