Arnhem voorbeeld groene stroom gemeente vindt Greenpeace

Greenpeace complimenteert Gelderland

Arnhem voorbeeld groene stroom gemeente vindt Greenpeace
Volgens Greenpeace is Arnhem een voorbeeld voor veel gemeenten. Zelfs de bussen rijden er op groen gas

Greenpeace complimenteert de provincie Gelderland, omdat 18 gemeenten in 2018 volledig op lokale hernieuwbare stroom overstappen.  De overige 36  willen dit voorbeeld volgen. 

Greenpeace

Greenpeace is vooral gecharmeerd van Arnhem. Zij schakelen volledig over op groene, lokale stroom. Arnhem geeft zo’n goed voorbeeld dat de overige gemeenten in de provincie eveneens over willen schakelen op hernieuwbare energie.

Veel gemeenten draaien nu op stroom van fossiele bronnen, maar Arnhem en achttien andere gemeenten schakelen in 2018 over op lokale, duurzame elektriciteit. ‘Een grote stap’, concludeert de milieuorganisatie.

Voorbeeldprovincie

Gelderland is ook een voorbeeld voor provincies als Friesland en Drenthe. Deze provincies kopen nog steeds vooral  kolen en gas om de straten verlichten”, aldus Jorien de Lege, Greenpeace campagneleider Klimaat & Energie.

Greenpeace haalt speciaal de gemeente Arnhem aan. Deze gemeente haalde eerst energie uit fossiele bronnen, maar is nu van plan over te stappen naar groene energie uit de regio.

Leeuwarden wil maar kan niet

In een persbericht in de Leeuwarder Courant zegt het gemeentebestuur van Leeuwarden wel te willen overstappen op lokale groene stroom, maar volgens hen is er niet voldoende groene stroom beschikbaar.

Daarom koopt Leeuwarden groene waterkrachtstroom nu in het buitenland.

Record aantal Friese energiecoöperaties

Toch is er ook goed nieuws uit het noorden. Volgens ‘Hier Opgewekt’, is het aantal particulieren die samen een energiecoöperatie vormen, gemeten per aantal inwoners het grootste in Friesland. Het is dus een kwestie van tijd voordat ook Friesland profiteert van lokale groene stroom.

Groene stroom cijfers per gemeente

Greenpeace geeft op een actieplatform, inzicht in de energieprestaties per gemeente. Uit een onderzoek uitgevoerd door SOMO blijkt dat:

  • 167 Nederlandse gemeenten fossiele energie afnemen, afkomstig van o.a. kolencentrales
  • 141 gemeenten nemen stroom van van groene energieleveranciers

Klik op ‘Petitiestarter’ om te ontdekken hoe groen jouw gemeente is.

Actie

Greenpeace vindt dat gemeenten kleur moeten bekennen. Ze moeten kiezen voor écht groene stroom: een groene leverancier met de juiste groencertificaten. Met behulp van het nieuwe platform kunnen burgers een petitie starten om hun gemeente te ‘dwingen’ voor groen te gaan.

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties