TenneT

Havenbedrijf Rotterdam 5e partner North Sea Wind Power Hub

TenneT, Havenbedrijf
Havenbedrijf Rotterdam 5e partner North Sea Wind Power Hub

Havenbedrijf Rotterdam is sinds eind november de vijfde partner in het North Sea Wind Power Hub-consortium. Deze energiehub midden in de Noordzee, moet over 10 à 15 jaar grote nieuwe windmolenparken verbinden met omliggende landen. 

Het consortium bestaat nu uit: TenneT Nederland, TenneT Duitsland, Energinet, Gasunie en het Havenbedrijf Rotterdam.

Havenbedrijf heeft ervaring

Groot voordeel voor het Havenbedrijf is, dat het bedrijf door de aanleg van de Tweede Maasvlakte ervaring heeft met het winnen van land op zee. En dat raakt gelijk de groene ambities van het Havenbedrijf dat windenergie op zee als de manier ziet om de industrie in de haven te vergroenen en de nationale klimaatdoelen te halen.

Haventopman Allard Castelein: “Het havencomplex stoot een kleine 20 procent van alle CO2 van Nederland uit. Dus wil Nederland die reductie halen, dan zal de haven moeten meedoen.”

Economische kansen

De haven wil straks het hele industriegebied op hernieuwbare energie laten draaien. Daarvoor zijn zo’n duizend zeer grote windmolens nodig.

Castelein heeft ook laten uitrekenen hoeveel banen het plan kan opleveren in de Rotterdamse haven.

“Dit kan naar schatting werkgelegenheid creëren voor ongeveer 30.000 mensen in 2030. Dit is natuurlijk enorm aantrekkelijk. Als je andere industrieën ziet verminderen, kun je dit compenseren met nieuwe industrieën met nieuwe werkgelegenheid.”

Doggersbank

Windmolenparken op zee worden nu nog dicht bij de kust aangelegd, om de kostprijs laag te houden. Maar op termijn moet het verder op de Noordzee gezocht worden. Daar waar het niet te diep is zoals de Doggersbank. Deze ondiepe lokatie ligt strategisch goed ten opzicht van onze buurlanden, handig voor de kabelverbindingen.

Eén ding is heel belangrijk bij wind op zee: dat je naar een grotere schaal gaat. Dat zal de kostprijs verder reduceren. Hoe meer hoe beter, daar komt het eigenlijk op neer.

Bron: NOS

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties