Hoe betrouwbaar is ons Net?

Hoe betrouwbaar is ons Net?

Hoe betrouwbaar is ons Net?
Het treinverkeer van en naar Amsterdam lag volledig stil tijdens de grote stroomstoring van 17 januari 2017

Met de grote stroomstoring in Amsterdam en omgeving nog vers in ons geheugen is de vraag hoe betrouwbaar ons elektriciteitsnet is?

99,995% betrouwbaar

Hans Wolse, adviseur Energie bij Movares brengt jaarlijks alle stroomuitval in kaart voor Netbeheer Nederland. Hij toont aan dat de leveringszekerheid van elektriciteit de afgelopen 15 jaar 99,995% zeker is. Gemiddeld zitten we jaarlijks maximaal 20 minuten zonder stroom.

Ernstige gevolgen

De stroomuitval op 17 januari zorgde voor storingen op alle denkbare gebieden in een regio. Het OV ligt stil, verkeerslichten doen het niet meer. Warmte en koelinstallaties doen het niet meer. Dat geldt natuurlijk ook voor liften, telefooncentrales en meer. De gemeente Amsterdam onderzoekt of de drie doden het gevolg zijn van de stroomstoring van afgelopen maandag.

Maar juist door die hoge betrouwbaarheid vallen storingen meteen op. Zoals die van maart 2015, toen ruim een miljoen inwoners van Noord-Holland uren zonder stroom kwam te zitten.

Daarop heeft hoogspanning netbeheerder TenneT nieuwe maatregelen genomen: Zo is een nieuwe 80 km lange hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk volgend jaar klaar. Deze verbinding moet voorkomen dat een storing zoals in 2015 veel minder ernstige gevolgen heeft

Kosten, baten

De discussie blijft hoeveel geld we willen uitgeven om een 100% betrouwbaar net te maken. Nu al worden miljarden euro’s geïnvesteerd. Maar betrouwbaarheid wordt wel steeds actueler met de toename van groene stroom uit windmolens en zonnepanelen. Ondanks dat de stroomvoorziening dubbel moet zijn uitgevoerd bleek dat toch onvoldoende afgelopen dinsdag.

TU Delft elektriciteitsdeskundige dr. ir. M. Popov over de stroomstoring:

Zeker in dichtbevolkt gebied zit het stroomnet ingewikkeld in elkaar. 100% procent garantie op veiligheid is niet te geven. Het stroomnet in Nederland is kwetsbaar.

In de winter is de belasting op het net groot. Er wordt dan veel elektrische energie geproduceerd. Daardoor kan bijvoorbeeld in een verdeelstation een component uitvallen door overspanning of er ontstaat kortsluiting door verouderde isolatie.

Door overbelasting van de ene component kan ook een andere het begeven. Veel componenten in het Nederlandse elektriciteitsnet zijn weliswaar ijzersterk en de leeftijd van sommige componenten is meer dan 50 jaar. Daardoor kunnen problemen ontstaan, al kunnen die ook optreden bij componenten van bijvoorbeeld 20 jaar oud..

Volgens Popov heeft Nederland een voordeel ten opzichte van veel andere landen omdat er meer dan 95% van de distributie-elektriciteitskabels ondergronds ligt.

Dat betekent dat ze niet te lijden hebben van storm of onweer.

Slijtage

Maar ook ondergronds loeren gevaren, waarschuwt hij. „De isolatie van ondergrondse kabels kan slijten, waardoor kortsluiting ontstaat. Ook de verbinding tussen twee kabels kan mankementen vertonen.”

Wat de oorzaak van de grote stroomstoring was, wordt nog onderzocht door TenneT. De boosdoener bleek een defect te zijn in een hoogspanningsverdeelstation bij de Hemwegcentrale in Amsterdam.

Een woordvoerder van netbeheerder Tennet:

Met het blote oog kunnen we niet zien wat er is misgegaan. Dat gaan we nu onderzoeken.

 

 

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties