ING stopt financieren vervuilers

ING stopt financieren vervuilers

ING stopt financieren vervuilers
ING bouwt financiering energie uit kolen af

Bij ING gaan de energiebedrijven met kolen in hun portfolio, in de ban. Nieuwe klanten zouden maximaal nog voor 10% afhankelijk mogen zijn van kolen, en dan alleen als ze een plan hebben om die kolenstook in uiterlijk 2025 te beëindigen.
Bestaande klanten, ook als ze veel meer kolen verstoken, worden nog tot 2025 gefinancierd.

ING reageert op kritiek

Steenkool levert twee keer zoveel CO2 op dan een centrale op gas. ING kreeg in 2017 een hoop kritiek over zich heen van de Eerlijke Bankwijzer, die erop wees dat het de enige Nederlandse bank was die geld stak in Uniper, het Duitse energiebedrijf dat een groot deel van zijn stroom uit steenkool haalt.

In Nederland is Uniper eigenaar van de grote, nog maar twee jaar oude kolencentrale op de Maasvlakte. Ook de financiering van nieuwe kolencentrales in Indonesië en de Dominicaanse Republiek werd de bank aangewreven.

Meldpunt OESO

In november 2017 boekten milieu- en ontwikkelingsorganisaties die ING het vuur aan de schenen leggen een belangrijk succes.

Het Nationale Meldpunt van de OESO nam een klacht over ING’s kolenbeleid in behandeling. Dat meldpunt kan geen recht spreken, maar het kan doorgaans wel een intensief debat tussen de partijen tot stand brengen.
En de bevindingen worden altijd gepubliceerd. Ondernemingen hebben daarom ontzag voor het Nationaal Meldpunt.

Volgens NRC had ING in 2015 circa 24,5 miljard euro aan krediet aan de fossiele sector uitstaan.

Groen strategie

De bank stopt niet helemaal met de financiering van kolenstokers. Weliswaar worden bedrijven die meer dan 5% kolen stoken niet meer gefinancierd, maar als zij projecten hebben ‘in het kader van de energietransitie’, bijvoorbeeld windparken, dan worden die wel gefinancierd.

De organisaties achter de Eerlijke Bankwijzer, waaronder OxfamNovib, zijn blij dat ING zijn beleid aanscherpt.

Met de nieuwe normen lijkt ING, dat tot nu toe veel soepeler was bij de financiering van kolenstokers dan andere Nederlandse banken, juist strenger te worden. Maar er zit wel een adder onder het gras. Bestaande financieringen blijven doorlopen tot 2025, en gedane toezeggingen worden nagekomen. Zo gaan de omstreden financiering van kolencentrales in Indonesië en Frankrijk gewoon door.

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties