400 kW batterij voor EV op Jaarbeurs Utrecht

  • looptijd: 2017 - 2019
  • locatie: Utrecht,
  • functie: Energieopslag
400 kW batterij voor EV op Jaarbeurs Utrecht
Met de batterij kunnen 50 elektrische auto’s tegelijk worden opgeladen.

Op P4 van de Jaarbeurs in Utrecht komt een 400 kW Tesla batterij die opgeladen wordt met stroom uit de zonnepanelen en de laadpalen van stroom voorziet.

400 kW Batterij

De capaciteit wordt 1,5 megawattuur, genoeg om zeker vijftig keer een gangbare elektrische auto op te laden, of twintig keer een elektrische Tesla. Medio januari 2018 wordt de installatie geplaatst.

Piekbelasting

Met de installatie kiest de Jaarbeurs voor een volgens het beurscomplex beste oplossing voor een logistiek probleem. Meestal tappen elektrische auto’s hun stroom direct van het stroomnet af, maar in dit geval dreigt er overbelasting. Op het parkeerterrein sluiten automobilisten vaak tegelijk hun auto aan en rijden ook redelijk gelijktijdig weer weg.

Op piekuren zou er dus een zware stroom lopen van alle auto’s die tegelijk voeding willen, en dat vereist een netwerkaansluiting die er nu nog niet is. De deelnemende partijen kiezen daarom voor een batterij als buffer. Hierdoor tappen auto’s op het terrein zonnestroom af en hoeft er geen zware aansluiting meer te komen. 

Vergoeding naar performance

Het project bij de Jaarbeurs zal verlieslatend zijn. De prijzen van die accu’s dalen gestaag maar liggen nog steeds hoog voor dit soort oplossingen, en daarom willen de initiatiefnemers dat het opvangen van pieken op het stroomnet fiscaal voordeliger wordt. Zie ook de resultaten van het project V-Storage.

Bi-directioneel

De partijen zeggen de installatie ook te gaan gebruiken om meer groene stroom in huizen te krijgen. Zo kan een auto die bij de Jaarbeurs is opgeladen, ook thuis geparkeerd zijn energie weer kwijt als er veel stroomvraag komt uit woningen. Ook dit moet de druk op het netwerk verlagen.

Voor de opslag zet Tesla in dit geval lithium-ionaccu’s.

Projectpartners

Jaarbeurs Utrecht, StedinScholt Energy Control, LomboXnet

Subsidie: Europese subsidie van €64.000

Partners: 

400 kW batterij voor EV op Jaarbeurs Utrecht

Scholt Energy Control

  Joel Nolten   nl.scholt.com    joel.nolten@scholt.nl    +31 (0)6 451 89 099