Attero Groene Stoom Hub Odiapeel

  • looptijd: 2013 - 2014
  • locatie: Odiliapeel,
  • functie: Warmte

Attero Groene Stoom Hub OdiapeelAttero maakt stoom met houtzeefsel uit compost. Het stoken van hout krijgt veel kritiek van milieuorganisaties en politici: ” We gaan toch geen bossen kappen om in ketels te stoken?”

Het is moeilijk om dat beeld weg te nemen maar de realiteit is dat er veel hout is dat alleen maar als brandstof bruikbaar is. Dat geldt voor de biomassacentrale van Twence maar ook voor de stoomcentrale van Attero in Odiliapeel.

Attero

Deze afvalverwerker won in 2011 de aanbesteding van een groep Brabantse gemeenten voor de inzameling en verwerking van GFT.

Attero heeft een lange ervaring met de verwerking van GFT tot compost en wint biogas in het verwerkingsproces. Alvorens de compost aan de landbouw te kunnen leveren, moet men eerst de houtresten eruit zeven. De enige zinnige bestemming voor dit hout is gebruik als brandstof.

Bij de aanbesteding door de Brabantse gemeenten was een van de eisen dat dit hout met een heel hoog energetisch rendement zou worden benut. Niet makkelijk want de kwaliteit van de aangeleverde brandstof varieert nogal.

Jan-Willem Steyvers van Attero: “Peka Kroef in Odiliapeel was daarvoor de ideale klant. Peka Kroef is een van de grootste aardappelverwerkers in Nederland. Het bedrijf verbruikt 364 dagen per jaar een constante hoeveelheid stoom voor het schillen en blancheren van aardappelen.

Stoom voor productieproces

Bij het proces komt geen condensaat terug. De houtgestookte stoomketel van Attero levert sinds augustus 2015 per uur, 10,2 ton stoom aan Peka Kroef. Het energetisch rendement van de speciale ketel met condensor voldoet met 91,2% aan de eis van de aanbesteding.

De stoomcentrale van Attero is voorzien van een uitgebreide rookgasreiniging met katalysator om de emissie van NOx te minimaliseren.

Samenwerkende partners in dit project zijn Peka Kroef en Attero B.V.

Partners: 

Attero Groene Stoom Hub Odiapeel

De stoomcentrale van Attero is voorzien van een uitgebreide rookgasreiniging met katalysator om de emissie van NOx te minimaliseren.

De biomassa-energiecentrale in Odiliapeel maakt lokaal duurzame energie uit de houtfractie uit het groenafval van de gemeenten Bernheze, Oss, Veghel, Uden en Sint-Oedenrode. Zo levert Atero een forse bijdrage aan het milieu.

  • Voor gebruik in de biomassa-energiecentrale wordt het snoeihout uit de gemeenten eerst verkleind. Dat gebeurt niet bij de centrale zelf, maar bij regionale partners.
  • De biomassa die zo ontstaat, komt in de vorm van snippers aan bij de biomassa-energiecentrale.
  • De centrale produceert uit de biomassa duurzame energie in de vorm van stoom.
  • Die gaat via een pijpleiding naar de fabriek van Peka Kroef in Odiliapeel. De aardappelverwerker gebruikt de stoom in zijn productieproces om aardappels te stoomschillen.

Aanleg, onderhoud en beheer van ruw biogas infrastructuur door Fudura.

Attero B.V.

  Robert Corijn   http://www.attero.nl    robert.corijn@attero.nl    06 53124839