Duurzaam Ameland methaan brandstofcellen

  • looptijd: 2013 - 2015
  • locatie: Nes - Ameland,
  • functie: Waterstof

45 Brandstofcellen (2 kWe) zijn geplaatst op Ameland. Deze moeten onderdeel gaan worden van het smart grid op het eiland. De brandstofcellen zijn op afstand aan te sturen. 

De nieuwe centrale bestaat uit een netwerk van 45 slim aan te sturen brandstofcellen. Die worden gekoppeld aan een groot zonnepark op Ameland.

De koppeling tussen de cellen en de zonnepanelen is volgens de initiatiefnemers uniek in Europa.

Brandstofcellen technologie

De brandstofcel in dit project is voorzien van de nieuwste technologie op het gebied van brandstofcellen.

  • de Solid Oxide Fuel Cell (SOFC) en is in staat om met die technologie hoge rendementen te halen op het gebied van elektriciteitsproductie
  • De brandstofcel maakt gebruik van de nieuwste BlueGEN brandstofcel module. Deze levert op dit moment het hoogste elektrische rendement ter wereld; 60% netto elektrisch rendement
  • De brandstofcel is uitgerust met een geïntegreerde warmtewisselaar. Deze vangt de warmte die bij de productie vrij komt op. Door het bijgeleverde warmwater buffervat ligt het totale rendement van het systeem rond de 85%.
Smart Grid, brandstofcel, solid oxide fuel cell, elektriciteit, Duurzaam Ameland, Gasterra
Door in decentrale netwerken vraag en aanbod real-time op elkaar af te stemmen ontstaat een “Smart Grid” waarin ieder huishouden of bedrijf energie consument en energie producent kan zijn. De brandstofcel is Smart Grid Ready.

Samenwerkende projectpartners zijn: gemeente Ameland, Eneco, GasTerraNederlandse Aardolie Maatschappij (NAM)

Het is een van de projecten in het kader van ‘Duurzaam Ameland’.

Contact

BlueGeneration
Peter Melis
E. peter.melis@bluegeneration.nl
T
. +31 (0)6 52 717 633

Partners: 

Voor Slimme Stroom Ameland zijn tussen 2014-2016 in totaal 45 methaan brandstofcellen geplaatst die slim worden aangestuurd. Hierdoor kunnen ze meer of minder elektriciteit opwekken, afhankelijk van de behoefte op het elektriciteitsnet. Op deze manier krijg je een Virtual Power Plant en wordt het net meer flexibel.

GasTerra

  Gerard Martinus   http://www.gasterra.nl/    gerard.martinus@gasterra.nl    050 364 86 48