FITS PV gevelpanelen

 • looptijd: 2014 - 2016
 • locatie: Arnhem,
 • functie: Commercialisatie innovatie
FITS Façade panel with invisible thermal solar collector
CPV modules as high efficiency facade

FITS Façade panel with invisible thermal solar collector

Op dit moment is het benutten van zonnestraling op ondoorzichtige oppervlakken nog minimaal.  Het toepassen van fotovoltaïsche zonnepanelen en/of collectoren is de afgelopen jaren wel sterk toegenomen, maar beperkt zich vooral tot plaatsing op daken vanwege architectonische en praktische redenen.

FITS PV gevelpanelen

Het project ‘FITS’ richt zich op de gevel en maakt gebruik van het onzichtbare deel van zonnestraling, namelijk het nabij IR. Dit is ongeveer 50% van de totale zonne-energie.

 • Het efficiënt benutten van zonnestraling op gebouwen heeft enorme potentie aangezien er in totaal 60 miljard m2 aan geveloppervlak is in de EU28.
 • Als deze technologie daarnaast ook op daken wordt toegepast is er 120 miljard m2 beschikbaar.

Er vanuit gaande dat twee derde van de gebouwen in 2050 nu al bestaat, zullen er grote renovaties plaatsvinden in de komende jaren.

Energieprestatie verbeteren

Ongeveer 85% van de woningen is gebouwd voor 1990 en is slecht geïsoleerd (R ≤ 1.6 m2K/W). Om de energieprestatie te verbeteren biedt een paneel, dat binnen en buiten van elkaar scheidt, een mogelijkheid voor industriële partners die onderdeel uitmaken van de keten: bouwbedrijven en producenten van coatings, panelen, ventilatie systemen en materialen.

Het doel van het project is het ontwikkelen van een gevelpaneel met een onzichtbare geïntegreerde thermische zonnecollector (FITS).

Dit paneel maak het mogelijk warmte van de zonnestraling te benutten terwijl het esthetisch niet afsteekt van de rest van de gevel.

 • Dit wordt gerealiseerd door een collector laag te coaten met een speciale verf.
 • De verf is zo samengesteld dat deze de zonnestraling in het NIR absorbeert, maar wel de normale kleur heeft in het zichtbare licht.
 • Hierdoor is het mogelijk om tenminste 50% van de totale ‘solar influx’ te benutten.
 • Het toepassen van de panelen is gericht op de renovatie van woningen waarin ook de standaard warmte systemen worden vervangen door warmtepompen en bodem systemen (ground loops).
 • Ook is dit paneel toe te passen in situaties waarin warmte pompen niet gebruikt kunnen worden.
 • Door de gevelcollector is het mogelijk het gehele dakoppervlak te blijven gebruiken voor PV-panelen.

Projectpartners

TNO, AKZONobel, Emergohout

Contact

TNO
Sanne van Leeuwen
E. sanne.vanleeuwen@tno.nl
T. 88 866 37 19

Subsidie: TKI Urban Energy, TEGB114021

Partners: 

FITS Façade panel with invisible thermal solar collector

TNO

  René Hooiveld   TNO.nl    rene.hooiveld@tno.nl    088 8662815