Greenport Venlo

  • looptijd: 2006 - doorlopend
  • locatie: Venlo,
  • functie: (Groen) gas

Greenport Venlo is na het Westland het tweede tuinbouwgebied van Nederland. De overheid beschouwt het gebied als de derde logistieke ‘mainport’ van het land, na Schiphol en Rotterdam.

Greenport Venlo

In dit gebied van 55 vierkante kilometer groot moeten nog meer tuinders, voedselverwerkers en andere bedrijven in de agro-logistieke sector neerstrijken.

Om het gebied voor bedrijven aantrekkelijk te maken, moet de energievoorziening zo goedkoop mogelijk en duurzaam zijn, vindt DCGV.

Binnen de ontwikkeling van het gebied wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijke mate van zelfvoorziening als het gaat om efficiënt gebruik van water, energie en warmte.

Etriplus

Etriplus ontwikkelt initiatieven op het gebied van duurzame energie tot rendabele en privaat financierbare projecten. Etriplus draagt daarmee bij aan de doelstelling binnen het Klavertje 4- gebied om voor 20-40% van de energievraag zelfvoorzienend te zijn.

Partners: 

Etriplus
Raymond Roeffel
T: +31 77 850 34 50
E: r.roeffel@etriplus.nl
Greenport Venlo

Energieplan om de lokaal opgewekte energie, ook lokaal te gebruiken.

De consortiumparnters hebben hiertoe eeen gezamenlijke entiteit Etriplus bv opgericht.

De realisatie van een Duurzame (biomassa) Energiecentrale Limburg (DECL)  speelt een centrale rol in de plannen.

De vijf aandeelhouders in Etriplus zijn Development Company Greenport Venlo (DCGV), Alliander, ARCADIS Nederland, Greenchoice en Ekwadraat.

De combinatie van een privaat net en een groot aanbod van warmte door het 2e tuinbouwgebied van NL, kan hier met een ronde business case worden opgestart.

In het Greenport Californië gebied wordt nu op 2,5 kilometer diepte naar aardwarmte geboord. Dit past uitstekend in de ambitie van Greenport Venlo om duurzame energie op te wekken en in het gebied te verspreiden.

Het Greenport gebied ‘Siberië’ beschikt daarnaast over een eigen energienetwerk en de mogelijkheid om elektriciteit terug te leveren. Fase 1 en 2 zijn volledig ontwikkeld en nagenoeg volgebouwd. Fase 3 en 4 worden momenteel ontwikkeld.