H2Share WaterstofTruck

  • looptijd: 2017 - 2020
  • locatie: Eindhoven,
  • functie: Waterstof
H2Share waterstof truck
VDL-Truck

H2Share werkt aan de ontwikkeling van een heavy duty waterstof vrachtwagen en een mobiel waterstoftankstation.

‘H2Share’ zal één 27 ton bakwagen op waterstof en één flexibel energievriendelijk mobiel tankstation bouwen  en demonstreren op het terrein van eindgebruikers: in verschillende regio’s zullen 6 demo’s met 4 eindgebruikers worden georganiseerd.

  • Er wordt een gezamenlijk demonstratieplan gemaakt waarin diverse stakeholders maximaal betrokken worden.
  • De demonstraties leiden tot de nodige zichtbaarheid, ervaringen en publieke bewustwording gericht op het toepassen van waterstof in heavy duty.
  • Op basis van de demo’s en samenwerking met sector gerelateerde organisaties, wordt een roadmap ontwikkeld.

Waterstoftruck en mobiel tankstation

WaterstofNet en partners uit 4 Europese landen de praktijkmogelijkheden van een zogenaamde brandstofcel als ‘range extender’ op waterstof onderzoeken.

We bouwen een heavy duty truck van 27 ton. Zo’n type truck is nog niet verkrijgbaar in Europa.

De brandstofcel ‘range extender’ op waterstof werkt prima samen met de batterijen en vergroot de actieradius van de truck tot rond de 400 kilometer. Daarnaast ontwerpen en bouwen we een mobiel waterstoftankstation.

Zodra de truck en het tankstation klaar zijn, volgen demonstraties ter plekke bij transporteurs in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.=

H2Share roadmap

De directe partners binnen het project zijn koplopers in Europa.

  • De subpartners zijn belangrijke betrokkenen voor de logistieke sector en lokale overheden.
  • De associated partners zijn vooral geïnteresseerde eindgebruikers.

De projectpartners denken nu na over waaraan de truck en het tankstation moeten voldoen. Op basis van onze kennisuitwisseling, de demonstraties en de samenwerking met alle partners maken we een roadmap voor de toepassing van waterstof in heavy duty.”

Leidende rol Noordwest-Europa nul-emissie

H2Share moet laten zien wat mogelijk is en ervaringen en publieke bewustwording vergroten. Uiteindelijk gaat het om verdere toepassing en opschaling van de transnationale ‘low-carbon’-oplossingen in de transport.

Wouter van der Laak van WaterstofNet, initiatiefnemer en coördinator van H2Share.:

“Noordwest-Europa heeft kansen om een leidende rol te spelen op het gebied van de productie van nul-emissie heavy duty transport. In 2030 schatten we een marktaandeel te hebben bereikt van 5% van de jaarlijkse verkoop (10.000 trucks), 1000 banen en een CO2-reductie van 1 miljoen ton per jaar.”

“We lopen op kop met de duurzame waterstofprojecten die we ontwikkelen in Vlaanderen en Nederland,.”

Projectpartners

TNO, WaterstofNet, VDL Bus Chassis BV, e-mobil BW GmbH, Hydrogen Europe, VDL Enabling Transport Solutions, Wystrach GmbH, AutomotiveNL, NWO

Link naar de projectsite

Subsidie: INTERREG North West Europe (NWE)

Partners: 

H2Share waterstof truck

Beoogd resultaat

Het einddoel is om een verdere implementatie en opschaling van transnationale ‘low-carbon’ oplossingen in transport te faciliteren ten gunste van CO2 reductie. Door het aanboren van deze markt zal NWE een leidende rol gaan spelen in Europa op het gebied van 0-emissie heavy duty transport met als doel een geschat marktaandeel van 5% van jaarlijkse verkoop in 2030 (10.000 trucks),1000 jobs,CO2 reductie van 1 milj. ton/jr en een in NWE gerealiseerde productie.

Roadmap

Op basis van de demo’s en samenwerking met sector gerelateerde organisaties, wordt een roadmap ontwikkeld.

Range extender

De brandstofcel ‘range extender’ op waterstof werkt prima samen met de batterijen en vergroot de actieradius van de truck tot rond de 400 kilometer.

Waterstof tankstation

Het ontwerpen en bouwen van een mobiel waterstof tankstation.”

WaterstofNet

  Wouter van der Laak   http://www.waterstofnet.eu/nl    wouter.vanderlaak@waterstofnet.eu    +31 (0) 6 209 43 104