Hybride opslag 1MW vliegwiel en accu’s

  • looptijd: 2017 - 2018
  • locatie: Almelo,
  • functie: Energieopslag
Hybride opslag 1MW vliegwiel en accu’s
Hybride opslag 1MW vliegwiel en accu’s

Hybride energieopslag met een supersnel 1 mw vliegwiel en langzame accu’s. Daarmee gaat S4 Energy de balans in het net houden.

Piekshaving

Voor Tennet is 50 een heilig getal. Dat is de wisselspanning frequentie die de netbeheerder koste wat kost moet bewaken. Grote draaiende gas- en stoomturbines spelen daarin nu de hoofdrol maar klassieke centrales op gas en steenkool verdwijnen op termijn.

“Daar komen meerdere, kleinere energieproducenten voor terug, met name zonne- en windparken”, zegt Danny Klaar, manager bij TenneT. Deze nieuwe energiebronnen zijn niet stuurbaar zoals gas- en kolencentrales en dus moet Tennet de frequentiebewaking anders invullen. Dat kan met accu’s met bijvoorbeeld warmwaterboilers maar het opvangen van duizenden grote frequentieschommelingen vreet wel aan de levensduur van deze techniek.

Frequentiebewaking zonder slijtage

“Onze vliegwieltechnologie levert instantaan grote vermogens, zonder capaciteitsverlies”, zegt Dominique Becker Hoff, projectdirecteur bij S4 Energy. Het vliegwiel mag dan grote vermogens leveren, de energiecapaciteit is gering. Daarom ontwikkelde S4 Energy voor Tennet een hybride systeem dat het beste van ‘spinnende massa’s’ en de laatste accutechniek combineert. Becker Hoff: “Bij langdurige afwijkingen schakelen we de accu’s in. De twee vullen elkaar perfect aan.”

10 jaar garantie

Door het slimme samenspel gaan de accu’s veel langer mee. Ondanks het intensieve gebruik, garandeert Becker Hoff een systeemlevensduur van meer dan 10 jaar.

Windpieken of remenergie van treinen opslaan

Met deze eigenschappen is het vliegwiel bij uitstek geschikt voor industriële bedrijven met een hoog maar grillig stroomverbruik. In dit geval breng je het systeem een laag vermogen aan het spinnen en gebruik je in enkele seconden alle opgeslagen energie op. Dat kan voor ondernemers het verschil tussen een standaard elektriciteitsaansluiting of dure stroom transporttarieven beteken.

S4 Energy ziet ook kansen in het terugwinnen van de remenergie van treinen. Met een vliegwiel op het station geeft de opgeslagen remenergie de trein bij het wegrijden een boost zonder het stroomnet te belasten. In die toepassing gaat er met een vliegwiel bijna geen energie verloren. Daarnaast helpt het vliegwiel netbeheerders de wisselstroomfrequentie en het voltage op de elektriciteitsnetten te bewaken en kunnen windparkeigenaren ongewenste pieken en dalen in de stroomproductie opvangen. Energieconcern Nuon plaatst met ditzelfde doel accu’s van 12 megawatt bij een van zijn windparken.

Projectpartners

Tennet en S4 Energy

Partners: 

Hybride opslag 1MW vliegwiel en accu’s
  • Kenmerk van vliegwielen is dat ze in korte tijd heel veel energie kunnen opslaan of vrijgegeven. Met maximaal 1 megawatt levert het kinetische energieopslagsysteem evenveel vermogen als 300 Tesla Powerwall-thuisaccu’s samen.
  • Tegelijkertijd is de capaciteit om energie op te slaan in de zware draaiende schijf beperkt. De 30 kilowattuur van de Kinext staat gelijk aan de opslagcapaciteit van slechts vijf Powerwalls.

Daarbij is het van groot belang om de opgeslagen energie snel op te gebruiken.

  • Elk uur gaat 7,5 procent van de opgeslagen bewegingsenergie verloren aan wrijving; Als het vliegwiel volledig ‘opgeladen’ is en ongebruikt doordraait, is na 24 uur nog slechts 15 procent van de origineel opgeslagen energie over.

Windpieken of remenergie van treinen opslaan

Machinefabriek Boessenkool in Almelo installeert de eerste hybride combi van 1 MW.

S4 Energy laat zijn Kinext-vliegwielen produceren bij Boessenkool en installeert op het het terrein van de Almelose machinefabriek een functioneel showmodel. Het vliegwiel vlakt de pieken in het elektriciteitsverbruik af en drukt zo de energiekosten

Met het innovatieve opslagsysteem levert opslagspecialist S4 Energy flexibel vermogen. Ook ontstaan mogelijkheden voor het realiseren van ‘virtuele energiecentrales.

Met het nieuwe opslagsysteem levert S4 Energy verschillende diensten aan TenneT. De installatie heeft voldoende capaciteit om primair reserve- en regelvermogen te leveren. ‘Daarnaast leveren we met deze installatie een heel nieuw type dienst: grote vermogensimpulsen om plotselinge frequentieschommelingen de kop in te drukken’, zegt Dominique Becker Hoff, projectdirecteur bij S4 Energy. De installatie in Almelo dankt zijn flexibiliteit aan een combinatie van opslagtechnologieën.

S4 Energy

  Dominique Becker Hoff   s4-energy.com    info@s4-energy.com    026 352 3052