IDEGO energiebeheersysteem voor gebouwen

 • looptijd: 2013 - 2016
 • locatie: IJmuiden,
 • functie: Data

IDEGO bracht een slim zelfsturend systeem voort dat door kunstmatige intelligentie gebruikersgedrag, gebouw specificaties en de energiemarkt kent. Daarmee bepaalt het in een gebouw de meest comfortabele, duurzame en economisch gunstige wijze van energieopwekking.

IDEGO: Zelfsturend systeem door Kunstmatige intelligentie

Het systeem kan warmte en elektriciteit in een gebouw 24 uur per dag en 7 dagen per week zelfstandig regelen en optimaliseren.

“Een ‘smarter than smart’-grid”, zegt Johan Braakman van penvoerder ZON Energie. “Eigenlijk kun je het zien als de Google Car onder de gebouwbeheersystemen. Wij hebben bij wijze van spreken ook het stuur en de knipperlichten geautomatiseerd en de oorspronkelijke systemen slimmer gemaakt. Ons systeem regelt zichzelf aan de hand van kunstmatige intelligentie. Zo kent het bijvoorbeeld de gebouw specificaties en gebruikersgedrag, van nu en in de toekomst. Dat is mede mogelijk door de modernste big data en cloud voorzieningen.”

Goedkoop en geleidelijk opwarmen

De pilotinstallatie van het project draait tot de zomer van 2016 in een wooncomplex in Zandvoort.

 • Het systeem weet wanneer een ruimte verwarmd moet zijn voor de gebruiker en kent ook de momenten waarop energie goedkoop is. Dus in plaats van de verwarming vol aan te zetten op het tijdstip waarop heel Nederland dat doet – en wanneer energie dus duurder is – begint het al eerder met verwarmen.
 • Daarnaast is het ook goedkoper om dat geleidelijk te doen.
  Vergelijk dat met een auto: als je in 5 seconden optrekt van 0 naar 100 kilometer, verbruik je meer brandstof dan wanneer je langzaam snelheid maakt.
 • Bovendien is het voor bijvoorbeeld een warmtepomp beter om deze niet te veel te laten schakelen.”

Slimmer inkopen of opwekken

Op de testlocatie in Zandvoort ligt een groot veld met zonnepanelen. Daarmee produceren ze elektriciteit die zelf gebruikt kan worden of teruggeleverd aan het net.

Ook daarin is het systeem slim. Als de prijs voor energie ’s middags laag is en er is behoefte aan warmte in het gebouw, maken we warmte met de duurzaam opgewekte elektriciteit. Die warmte is dan ongeveer 25% goedkoper dan wanneer we het op zo’n moment inkopen van het net. Wanneer de vraag naar energie hoog is – en de prijs dus ook – leveren we terug aan het net.

Potentie voor 60.000 gebouwbeheersystemen

Het is een uniek en innovatief project, waarvan we vooraf niet wisten of het mogelijk was. Noch in Nederland, noch in de wereld bestaat een dergelijk systeem.

Inmiddels zijn we zo ver dat we het product na de testperiode zo goed als zeker op de markt brengen. Onze zogenoemde Hero Balancer heeft een enorme potentie voor 60.000 gebouwbeheersystemen in Nederland.

Partners

In dit project werken samen: ZON Energie, TNO en Priva

Financiering

TKI Urban Energy

Subsidie: TKi Urban Energy

Partners: 

Heatmatcher IDEGO Hero Balancer

Hero Balancer – de digitale huismeester

Hero Balancer creëert een ideale afstemming tussen vraag en aanbod van hernieuwbare energie.

Dankzij de ontwikkelde unieke kunstmatige intelligentie weet Hero Balancer weet precies hoeveel warmte en warm tapwater er nu, maar ook mórgen moet worden geleverd.

Hero Balancer bestudeert:

 • het weer
 • weersvoorspelling
 • het gedrag van bewoners en gebruikers

Hero Balancer zorgt ervoor dat alle beschikbare hernieuwbare energiebronnen optimaal worden benut en precies de energie leveren die nu en straks nodig is. Dat maakt de duurzame cirkel rond.

• In TKI-EnerGO lopen inmiddels projecten op het gebied van verdere optimalisering van de ventilatie. Kijk bijvoorbeeld is op Monicair: Optimalisering binnenmilieu en energiereductie.

Hero Balancer uitgerold in IJmuiden

Hero Balancer in de duurzame warmte- en koude installatie van appartementencomplex Zeewaarts in IJmuiden.

Eerste toepassing van Hero Balancer buiten het R&D project ging in het najaar van 2013 van start. Samen met Woningbedrijf Velsen werkte ZON Energie aan de inpassing van Hero Balancer in het nieuwbouw appartementencomplex Zeewaarts te IJmuiden.

Dit project kan worden gezien als de eerste stap in de uitrol van Hero Balancer. Deze toepassing vindt plaats in het kader van de UKP regeling van AgentschapNL.

Hero Balancer beslist hoe de warmte het best kan worden opgewekt en verdeeld.

Alle tot nu toe opgedane kennis en ervaring zijn verwerkt in de duurzame warmte- en koude installatie van het wooncomplex dat bestaat uit drie blokken met in totaal 103 appartementen. De installatie bestaat:

 • uit een warmtepomp met bodembron
 • een zonthermisch systeem
 • warmte uit de bodem en van de zon kunnen zowel aan vloerverwarming als aan warm tapwater worden geleverd

Hero Balancer beslist hoe de warmte het best kan worden opgewekt en verdeeld.

Waterbuffers met een totale inhoud van 6000 liter zorgen voor de korte termijn opslag van duurzame warmte. Met deze relatief grote buffercapaciteit heeft Hero Balancer veel ruimte voor optimalisatie van de regeling.

Hoe werkt de Hero Balancer

In de technische ruimte, komen alle groene energiebronnen samen:

 • zonnecollectoren, warmtepompen en ketels
 • belangrijke wisselaars, buffers en regelsystemen die zorgen voor het opwekken, opslaan en distribueren van warmte en koude

Hero Balancer zorgt ervoor dat de verdeling van duurzame energie continu wordt geoptimaliseerd door vraag en aanbod slim en strak op elkaar af te stemmen.

Actuele prijzen

De installatie wordt voorzien van verschillende meetpunten en combineert alle verzamelde informatie met productspecificaties, installatie-componenten en de meest actuele prijzen voor gas en elektriciteit. Zo blijft Hero Balancer24/7 bij.

Kostenefficiënt en duurzaam

Voor u betekent Hero Balancer:

 • maximale energiebesparing
 • maximale inzet van duurzame energiebronnen zodat u voldoet aan het EPC-besluit
 • goed voor de portemonnee, de duurzame uitstraling van uw bedrijf, instelling of organisatie, maar vooral ook voor onze omgeving
 • het behoud en uitbouwen van uw vastgoedwaarde
 • én zorgt het voor tevreden eindgebruikers

Wat is het rendement?

Slim energie verdelen is energie bespáren. Afhankelijk van uw installatie en situatie bespaart u met Hero Balancer mogelijk tot 40% op uw energieverbruik. In ruil daarvoor bent u klaar voor de toekomst en wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd.

ZON Energie

  John Braakman   http://zonenergie.nu/    johnbraakman@zonenergie.nu    0226 450 885