Klaar voor Groen Gas

  • looptijd: 2012 - 2016
  • locatie: 's-Hertogenbosch,
  • functie: (Groen) gas

Klaar voor Groen Gas  wil de transitie naar duurzame energie mogelijk maken. Daarom stimuleert Enexis o.a. ondernemers die groen gas willen leveren aan ons net.

Groen Gas

Wij sluiten ze aan op ons aardgasnet en delen onze kennis en ervaring. Enexis maakt goede afspraken met de producenten van biogas en bouwt een langdurige relatie op.

Zo garanderen we samen de kwaliteit van gas, zodat de consument op het gas uit ons gasnet kan blijven vertrouwen.

Enexis mag alleen GroenGas – en dus geen BioGas – vervoeren. Enexis-dochter Fudura mag dit wel.

EDGAR gas onderzoek

Om de kwaliteit van GroenGas te bewaken laten we wetenschappelijk onderzoek verrichten en participeren we in het EDGAR gas onderzoek. Onze kennis van en ervaringen met GroenGas delen we met onze (nieuwe) producenten. We stelden voor hen praktische randvoorwaarden op en adviseren bij verstoringen.

Momenteel heeft Enexis 10 decentrale invoeders van gas die gezamenlijk 31 miljoen m3 gas per jaar produceren. Dat is genoeg om 21.000 huishoudens volledig van duurzaam gas te voorzien.

10%

Ons gasnet bevat momenteel voor 0,4% GroenGas. Dat lijkt een klein aandeel, maar in de zomer – als er minder gas wordt gebruikt – zijn vaak hele delen van ons net gevuld met groen gas.

Het aandeel groen gas heeft de potentie de komende jaren tot 10% te groeien, maar dan moeten wel alle aanbieders van mest, waterzuivering en bermgras, hun organisch afval vergisten tot biogas.

Samen met GasUnie Transportservices en de andere regionale netbeheerders regelt Enexis dat decentrale invoeders meer gas in het gasnetwerk kunnen invoeren.

Bijvoorbeeld met dynamisch drukmanagement of een compressorstation dat ons netwerk aan het landelijke Gasunienet koppelt.

Partners

Enexis, Gasunie

Partners: 

Klaar voor Groen Gas

Enexis BV

  Ton van Cuijk   enexis.nl    Ton.van.Cuijk@enexis.nl    +31 (0)6 466 306 14