Ready Proof of Principle
- looptijd: 2014 - 2015
- locatie: Utrecht,
- functie: Energiebewustzijn verhogen, meer flex
Realiseren Proof of Principle 5 autonome huishoudens (gesimuleerd).
Doel: Aantoonbaarheid concept technische autonomie van woningen en consequenties in termen van kosten, inzet van middelen, efficiency etc.
Ready
Om op grote schaal gebruik te maken van duurzame energiebronnen is dus het noodzakelijk dat dit variabele aanbod optimaal wordt benut. Oftewel, elektriciteit gebruiken wanneer de zon schijnt of wanneer het waait. Simulatie toont aan dat middelgrote energieverbruikers in theorie tot 50 procent van hun energievraag kunnen aanpassen aan het aanbod.
Waarde van flexibiliteit
Tijdens de proof of principle is onderzocht hoe het energieverbruik directer kan worden afgestemd op het fluctuerende aanbod van duurzaam opgewekte elektriciteit. Een variabele prijs, waarbij duurzame energie voordelig wordt aangeboden bij een hoog aanbod, is daarbij een belangrijk sturingsmechanisme. Als middelgrote energieverbruikers reageren op een hoog aanbod kunnen zij tot 40 procent voordeliger duurzame energie inkopen.
Ook werd gekeken welke consequenties dat heeft voor producenten, netbeheerders en middelgrote energieverbruikers. Speciale aandacht lag hierbij op veranderende business en verdienmodellen. Ready was het eerste onderzoek dat zich focust op partijen over de gehele energieketen en middelgrote energieverbruikers.
De samenwerkende partners in dit project zijn: Alliander, DNV GL en Gasunie
Partners:

Kansen en uitdagingen
Als middelgrote energieverbruikers hun energieverbruik flexibel inzetten, kan dat bijdragen wind- en zonfluctuaties in de toekomst op te vangen. Zo kan het aandeel duurzame energie in de energiemix vergroot worden.
Dit biedt zowel kansen als uitdagingen voor verschillende partijen in de energieketen. Zo kunnen producenten meer duurzame energie toevoegen aan hun productportfolio en krijgen netbeheerders te maken met een veranderde netwerkbelasting.
Voorspellende scenario’s ontwikkeld
Bundeling van ‘flexibele energieverbruikers’ zorgt voor nieuwe bedrijven die middelgrote energieverbruikers helpen bij verdere flexibilisering van in- en verkoop van elektriciteit.
Gerelateerde initiatieven

Big Battery Box
De Big Battery Box biedt energieopslag in grote vermogens is nu ook beschikbaar voor tijdelijke projecten op wisselende locaties. Bredenoord introduceerde in juli 2018 de Big Battery Box op het terrei

OCPI (Open Charge Point Interface en E-roaming)
OCPI: betalen voor je E-laden met je pas in het buitenland. Europees is er behoefte aan 1 uniforme interface voor toegang voor mobiele apps en websites waarbij je direct bij de laadpaal kunt betalen.

Rozenburg, Power-to-Gas Demonstratieproject
Sinds oktober 2014 koken inwoners in Rozenburg op synthetisch (methaan) gas uit waterstof. Het demoproject loopt van 2014 tot 2020.

Hybride opslag 1MW vliegwiel en accu’s
Hybride energieopslag met een supersnel 1 mw vliegwiel en langzame accu's. Daarmee gaat S4 Energy de balans in het net houden.

Goeree Overflakkee wordt een energy island
Goeree Overflakkee heeft de ambitie om in 2020 energieleverancier te zijn. De overtollige energie wordt omgezet in waterstof via H2G-O

WaterstofHub HyStock
HyStock is een installatie van 1 Megawatt (MW) waarin zonenergie wordt omgezet in waterstof. Deze 'aardgasbuffer' biedt kansen voor de energietransitie.