V-Storage Batterijopslag

 • looptijd: 2016 - 2017
 • locatie: Eindhoven,
 • functie: Energie opslag
V-Storage Batterijopslag
Dit project zal dienen als aanloop naar het hergebruiken van batterijen die nu in elektrische bussen van VDL ETS worden gebruikt.

Batterijopslag met gebruikte batterijen uit VDL bussen en de opgeslagen energie gebruiken voor het laden van elektrische bussen. Dat is de gedachte achter deze grootschalige container batterijopslag van V-Storage. V-Storage is de nieuw opgerichte joint venture van de VDL Groep en Scholt Energy Control. 

1000 kW

V-Storage transformeert (gebruikte) busbatterijen met een totale capaciteit van 1000 kW in een grote container tot een energiesysteem.

De opgeslagen groene energie kan op piekmomenten worden ingezet om:

 1. elektrische bussen op te laden
 2. het electriciteitsnet te ontlasten
 3. onbalans op het Nederlandse elektriciteitsnet verminderen

Doel batterijopslag

De batterij vermindert de onbalans op het Nederlandse elektriciteitsnet. Dit project zal dienen als aanloop naar het hergebruiken van batterijen die nu in elektrische bussen van VDL ETS worden gebruikt. Dit wordt immers een relevante kwestie nu het Nederlands openbaar vervoer steeds meer elektrisch wordt.

Elektrisch busvervoer

Vanwege de transitie naar elektrisch busvervoer ontstaan voor zowel de busfabrikant als de energieleverancier nieuwe uitdagingen en kansen voor de zakelijke markt.

Reservecapaciteit

Door overschotten aan wind- en zonne-energie op te slaan, kan volgens VDL en Scholt een kostbare uitbreiding van het Nederlandse hoogspanningsnet worden voorkomen. De batterijen dienen namelijk als reservecapaciteit om de piekmomenten in de stroomvraag op te vangen.

Projectpartners

Scholt Energy Control en VDL Groep

Partners: 

Scholt Energy Control
Jan Scholt
T: +31 40 3681223
E: info@scholt.nl
Arnhem voorbeeld groene stroom gemeente vindt Greenpeace

Sinds mei 2017 is de megabatterij operationeel. Het is een 1MW/1.3MWh systeem dat moet bijdragen aan meer netbalans voor TenneT.

Tijdens de eerste maanden van 2017 is het energieopslagsysteem uitvoerig getest. De batterij is inmiddels operationeel overgedragen aan Scholt Energy Control, dat de energiehandel en monitoring van het systeem voor rekening neemt.

We zijn tevreden over de prestaties:

 • technisch werkt het allemaal heel goed
 • de installatie was complexer dan gedacht. De integratie was een uitdaging

Belemmeringen wet- en regelgeving

 1. Energiebelasting

Er is sprake van dubbele energiebelasting:

 • we worden belast voor de netwerkkosten terwijl we bijdragen aan de netstabiliteit
 • en we betalen energiebelasting over de stroom die in de container gaat.

In dit geval is het niet zo erg omdat de aansluiting ‘achter de meter’ bij Scholt plaatsvindt. Dan scheelt het dat je geen nieuwe aansluiting hoeft aan te vragen en dus netwerkkosten en energiebelasting

2. Vergoeding naar performance

Met deze batterij kunnen we veel sneller stroom leveren dan traditionele centrales maar daarvoor worden we niet door TenneT vergoed zoals in de VS wel gebeurt.

3. Energiewet

Deze batterij staat op een bedrijventerrein. We zouden graag het congestiemanagement doen. Ook netbeheerder Enexis vindt dit interessant maar kan er niets mee omdat in de Energiewet staat dat commerciele partijen marktverstorend kunnen werken.

4. Netbalans gedurende de nacht

‘s nachts is er een grotere onbalans dus moeten wij tegensturen. We moeten dan heel veel laden en ontladen. We worden belast voor de piek terwijl het niet storend werkt voor het bedrijventerrein. Alleen voor het laden worden we afgerekend. Het zou een aanvulling zijn als de flexibiliteit en dus de netbalans beloond wordt.

 

 

Het inregelen van de batterij bleek een flinke klus maar het systeem is inmiddels stabiel en draait.

Volgende grote project: Jaarbeurs Utrecht

Een 400 kW batterij ism Tesla, Stedin, LomboXnet en Scholt Energy Systems.

De batterij gaat stroom uit zonnecellen opvangt en beschikbaar stellen voor elektrische auto’s. De capaciteit wordt 1,5 megawattuur, genoeg om zeker vijftig keer een gangbare elektrische auto op te laden, of twintig keer een elektrische Tesla.

Containerbatterij met gebruikte VDL busbatterijen

VDL Groep en Scholt Energy Control verwachten het aantal batterijen en de toepassing daarvan snel uit te breiden. Het elektrisch vervoer in Nederland zal de komende jaren een grote vlucht nemen. Zo moeten in heel Nederland alle bussen in het openbaar vervoer in 2020 op elektriciteit rijden. Dit jaar rijden er in Nederland 140 elektrische bussen van VDL rond. Als de batterijen niet meer geschikt zijn voor elektrisch vervoer, dan kunnen die een tweede leven krijgen in het energieopslagsysteem V-Storage.

Scholt Energy Control

  Joel Nolten   nl.scholt.com    joel.nolten@scholt.nl    +31 (0)6 451 89 099