Zonnepark op Noordzee

  • looptijd: 2017 - 2020
  • locatie: Leiden,
  • functie: Gebouwde Omgeving
Zonnepark op Noordzee
In 2016 werd door RWS een test gedaan met zonnepanelen in ‘de Slufter’ op Texel.

Een consortium van Nederlandse partijen werkt aan een uniek project: ’s werelds eerste drijvende zonnepark op zee. Het zonnepark moet uitkomst bieden voor locaties waar landoppervlakte schaars is, zoals eilanden.

De universiteit Utrecht gaat de energieproductie van het drijvend zonnepark onderzoeken. Het park ligt circa 15 kilometer voorde kust van Den Haag.

Noordzee primeur

Een drijvend zonnepark is niets nieuws. Zo wordt de grootste van Nederland gerealiseerd in Lingewaard en worden drijvende zonnepanelen al getest in De Slufter. Nooit eerder werd er echter een drijvend zonnepark gerealiseerd op zee, waar de omstandigheden een stuk onstuimiger kunnen zijn.

Naar verwachting is de productie op water 15% hoger. De mogelijke redenen hiervoor zijn dat het water voor natuurlijke koeling zorgt en zonlicht reflecteert, waardoor de elektriciteitsproductie stijgt.

De panelen zijn voorzien van stevigere frames dan normale panelen. Dat is nodig om weerstand te kunnen bieden aan wind, getijden en storm. De bevestiging van de panelen is tussen bestaande windmolens en ze worden aangesloten op dezelfde kabels als de windmolens voor meer efficiency.

 

Zonenergie

Allard van Hoeken, oprichter van Oceans of Energy.

“Wat we willen doen, is nooit eerder gedaan. Drijvende zonneparken worden nu vooral geïmplementeerd op stille wateren, zoals meren. Een zonnepark op zee is echter een stuk uitdagender.”

Volgens Van Hoeken zijn drijvende zonneparken op zee een slimme manier van duurzame energieopwekking omdat ze geen schaars landoppervlakte in beslag nemen. Door de ruimte tussen offshore windmolens vol te leggen met zonnepanelen, kan de energieopwekking van een offshore windpark fors verhoogd worden.

Projectpartners

ECN, TNO, Maritiem Research Instituut Nederland (MARIN), TAQA, Oceans of Energy, Universiteit Utrecht

Subsidie: TKI Urban Energy

Partners: 

Zonnepark op Noordzee

Oceans of Energy

  Ariane van Hoeken   oceansofenergy.blue    ariane@oceansofenergy.blue    06 48 65 09 37