smart charging

INVADE onderzoekt E-auto in flexibel energiesysteem

Lombok smart charging
Lombok smart charging is een wereldprimeur

Het EU-project INVADE onderzoekt hoe de noodzakelijke flexibiliteit in het Europese energiesysteem slim te sturen valt met grootschalige inzet van elektrische auto’s.

De Nederlandse inbreng komt van kennis- en innovatiecentrum op het gebied van Smart Charging, ElaadNL en GreenFlux.

INVADE doelstelling

Smart Charging kan een belangrijke rol gaan spelen in de flexibele stroomvoorziening van de toekomst. Cloud technologie moet daarvoor een oplossing gaan bieden.

INVADE ontving een subsidie van van 16 miljoen euro.

INVADE is een prestigieus EU Demonstratieproject van 12 Europese partners, een overwegend Scandinavische samenwerking met de Nederlandse partners ElaadNL en GreenFlux.

Noorwegen en Nederland testlanden

Noorwegen en Nederland zijn leiders in de verkoop van elektrische auto’s. Omdat Noorwegen en Nederland koplopers zijn in elektrische auto’s zijn deze landen geschikt voor het uitgebreid testen en demonstreren van effectieve en efficiënte integratie van elektrische auto’s in het Smart Grid.

Smart Charging

Met slimme technieken (Smart Charging) kunnen auto’s geladen worden op die momenten dat er weinig stroomvraag is of juist veel aanbod.

Ook kunnen auto’s via de accu stroom terugleveren aan het net (Vehicle to Grid). De eigenaar van de auto bepaalt zelf waar hij behoefte aan heeft: duurzamer laden tegen lagere kosten, rijden op stroom van windmolens uit de buurt, terugleveren wanneer hij voorlopig nergens heen hoeft.

  • GreenFlux en ElaadNL houden zich binnen dit project bezig met Smart Charging op een manier die rekening houdt met alle belanghebbenden en een betere business case voor duurzame energieopwekking oplevert.
  • Het Smart Charging platform maakt gebruikt van cloudtechnologie, hierdoor kunnen laadpalen op elke locatie op een eenvoudige manier worden omgezet in een flexibel energieleverpunt.
  • Dankzij diverse technologische innovaties, kunnen gebruikers op maximale laadsnelheid tegen minimale stroomprijs laden.

De elektrische auto draagt zo bij aan het betrouwbaar houden van het elektriciteitsnet door slim in te spelen op vraag en aanbod in de duurzame energiemarkt.

Onoph Caron, directeur ElaadNL

“Nederland loopt voorop met het slim opladen van elektrische auto’s. Door de inbreng vanuit Nederland in dit Europese project komt die voorsprong voor heel Europa beschikbaar en kan het een integraal onderdeel worden van een flexibel en duurzaam Europese energiesysteem. ”

Jurjen de Jong, directeur GreenFlux

“GreenFlux ziet dat de elektrische auto een belangrijke bijdrage levert aan een duurzame wereld. Het INVADE project is daar een mooi voorbeeld van. Het laat zien dat slim elektrisch vervoer, aangedreven door duurzame energie, een positieve bijdrage aan onze leefomgeving levert.”

Reageer op dit artikel

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 

Meest gelezen

 

Categorieën

 

Alle blogs

 

Recente reacties